Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Milan Majerský, a KDH elnöke kettős mércével vádolta meg az Európai Parlamentet a Markíza Testre szabva című vitaműsorában.

 

Egyre több szó esik Brüsszelben és a szlovák belpolitikában is az uniós források blokkolásáról Szlovákia kárára. Közben az ellenzék a kormányt teszi ezért felelőssé, a kormány viszont a Brüsszelben az uniós pénzcsapok elzárásáért lobbizó ellenzéki politikusokat bírálja.

 

Majerský az erre vonatkozó kérdésre kijelentette, hogy nem értene egyet azzal, ha az Európai Bizottság blokkolná a Szlovákiának járó uniós forrásokat:

 

 hirdetes_810x300  

„Az Európai Parlament kettős mércét alkalmaz: a lengyelországi változásokat nem kritizálja, minket igen. Csak azért, mert más a kormány?”

 

tette fel a kérdést, arra utalva, hogy Lengyelországban az új lengyel, Brüsszel-párti kormány számtalan jogállamisággal nehezen összeegyeztethető lépést vitt véghez (közmédia erőszakos átvétele, tisztogatások az igazságügyben), de Brüsszel nem emelte fel szavát, mert Donald Tusk szorosan követi a fősodor politikai narratíváját.

 

Majerský bejelentette azt is, hogy a KDH levélben fordul az Európai Bizottsághoz, amelyben arra fogja kérni az illetékeseket, hogy ne a lakosságot büntessék a „kormány hibái miatt”.

 

A KDH elnökének szavai elég ellentmondásosak, mivel a KDH maga is részt vett a kormány elleni lobbitevékenységben az Európai Parlamentben, amely kifejezetten azt célozta, hogy az uniós források elzárásával fenyegessék a kormányt. Nem mellesleg a KDH szorosan együttműködik az Európai Néppárttal, amely a szocdem és progresszív frakciókkal együtt alakított többséggel uralja az Európai Parlament döntéshozását.

 

Körkép.sk, tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!