Majális Kisújfalun

 

„Itt van május elseje, énekszó és dal köszöntse”. De sokszor ébredtem gyerekkoromban a hangosbemondóból már reggel hatkor áradó mozgalmi dalokra a munka ünnepén. A középületek ablakaiban zászlók, békegalambok, a járási székhelyeken pedig tömegek vonultak transzparensekkel, jelszavakat skandálva. Rég volt, igaz se volt. Ma már ezen a napon nem kötelező menni sehová. Elfelejtődik az is, egyáltalán miért munkaszüneti nap május elseje. Kevés faluban van közösségi program ezen a napon, ám Kisújfalu kivétel.

 

Délelőtt a 700 lelkes kisközség mintegy 70 lakosa kapcsolódik be a Fut a falu versenybe. Ilyen nagy számú résztvevő láttán még a verseny kezdetén megállapíthatjuk,  sportos község Kisújfalu.  A szó szoros értelmében fut a falu apraja nagyja, hiszen babakocsis és dédmamakorú futó egyaránt rajthoz áll. A több mint négy kilométeres táv a falu központjából indul, és érinti a kivételesen hosszú falu mindkét végét.

 

 hirdetes_300x300  
Fut a falu. Kép: Bokor Klára

 

A kiértékelőn Geri Valéria polgármester asszony elmondja, megállapítást nyert, hogy a tavalyi résztvevők közül, az idén mindenki felülmúlta önmagát, mindenki gyorsabban futott. Több kategóriában osztanak oklevelet – elismerésben részesül a legkitartóbb család, a legsportosabb páros, a legsportosabb anyuka, nagymama, óvónő, pedagógus, képviselő, de a babakocsiban „futó” csecsemő és anyukája is.

 

Mészáros Zsuzsanna és Fodor Magdaléna a legsportosabb nagymamák. Kép: Bokor Klára

 

Három éve majálisozunk május elsején – mondja el a polgármester asszony, mialatt arra vár, odaférjen a tábortűzhöz, és ő is sütögethesse a szalonnáját.

 

Az első volt talán a legemlékezetesebb – egy retró komcsi kiállítás, ahol énekekkel, szavalatokkal is idéztük a múltat. Mivel nálunk még mindig szokás és hagyomány, hogy az udvarlók májfát állítanak a lányoknak, ebből jött az ötlet, falusi májfa is legyen. Tábortüzet is mindig gyújtunk, hiszen a közös községi kolbászsütögetésnek nincs párja. E piknikhez hozzájárultak a helyi vállalkozók kolbásszal, szalonnával, kenyérrel. Később énekelünk, a gyerekek karaokéznak, mozognak kifulladásig.

 

A futóverseny két első helyezettje Zács Ákos és Zács Ádám. Kép: Bokor Klára

 

Geri Valéria polgármester asszony is díszíti a májusfát. Kép: Bokor Klára

 

Mindenki rá akarja tenni a szalagját. Kép: Bokor Klára

 

Lángra kap? Kép: Bokor Klára

 

Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit…. Kép: Kisújfalu község

 

Falatozás után Kép: Bokor Klára

 

Mikor rózsaszínbe hajlik az ég alja, a jelenlévők száz szerencselampiont engednek a magasba, amelyek száz belesuttogott kívánságot visznek az ég felé…Kép: Kisújfalu község

 

Bokor Klára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!