Pozsony egyik leglátogatottabb üdülőközpontja, az Aranyhomok (Zlaté Piesky) csakhamar egy hatalmas sportlétesítmény otthonául fog szolgálni. Sőt, azt is megmutatták, hogyan fog kinézni.

 

A múltban filmes műtermekről és a hazárdjátékok városának, Metropolisnak a terveiről lehetett hallani. Ezeket a nagyszabású projekteket Pozsony külső városrészein szerették volna kivitelezni, ám mindez csupán nagy hűhó volt a semmiért.

 

Az építészek legújabban az Aranyhomok (Zlaté Piesky) természetes fürdőhelyet fedezték fel maguknak, ahol egy óriási sportlétesítmény kivitelezését tervezik. A tervek alapjául az a városrendezési tanulmány szolgál, amelyet a város még 2009-ben csináltatott.

 

 hirdetes_300x300  

A város célja, hogy továbbra is megőrizze és egyben kihasználja az Aranyhomok üdülőhely adta lehetőségeket” – mondta Iveta Kešeľáková a pozsonyi magisztrátus sajtóosztályáról.

 

A tervet a Szlovák Műszaki Egyetem dolgozta ki az Építészek Vállalkozói Központjával együtt. A terv a tó kiterjesztésére irányul, mégpedig a Szenc irányába tartó kivezető út mentén.

 

 

Drótkötélpálya vagy komp

 

A tervezők a vízi sportok számára szeretnének kialakítani egy olyan övezetet, amelynek egy evezős pálya is a részét képezné. Továbbá az új övezet része lenne egy fürdőhely tobogánokkal és ugrótornyokkal. Emellett pedig egy úszó színpaddal rendelkező kis térséget is kialakítanának a kulturális rendezvényeknek.

 

A fő strand – ami természetes fürdőhelyként működne – legnagyobb attrakciója egy panorámás étterem lesz, amely a tervrajzok alapján egy oszlopokra épített terasszal áll majd összeköttetésben.

 

A másik strand szemközt kap majd helyet. A tavat a tervrajzok alapján futópálya és kerékpárút fogja szegélyezni. A tanulmány alapján a partok összeköttetését komppal vagy drótkötélpályával oldanák meg.

 

A környéken mindemellett sportlétesítményeket, szálláshelyeket, boltokat és éttermeket is létrehoznának. A sziget továbbra is kihasználatlan maradna, csupán átalakítanák. A tóban pedig két gejzír is helyet kapna, melyek nemcsak a víz oxidációját szolgálnák, de attrakciónak is számítanának.

 

Befektető kerestetik

 

A fürdőhely területének új kihasználásán Ľubomír Mezovskýt építész dolgozik az Aprox stúdióból.

 

A cél az, hogy kellőképpen újjáélesszük ezt a lepusztult területet, ahol különféle aszociális elemek megtelepedése figyelhető meg” – mondta Mezovský.

 

A város szerint a változásokkal és kiegészítésekkel kapcsolatos folyamatok elfogadása igényes, és több évig is eltarthat. Emellett olyan befektetőt, aki ezt a projektet finanszírozná is, egyelőre nem találtak.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Aprox architects

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!