Átadták Ráday Pál felújított kriptáját a szlovákiai Losoncon, a városi temetőben szombaton.

 

A reformáció emlékévének felvidéki fő eseményét a reformáció 500., és Ráday Pál születésének 340. évfordulóján szervezték. II. Rákóczi Ferenc titkárának végső nyughelyét a magyar kormány, a Dunamelléki Református Egyházkerület és Losonc város önkormányzata támogatásával újították fel.

 

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az ünnepélyes átadáson a történelmi Nógrád vármegye egyik legkiemelkedőbb személyiségeként méltatta Ráday Pált, aki világi és egyházi tisztségének ellátását küldetésének tekintette.

 

 hirdetes_300x300  

Ráday Pál személyében olyan embert tisztelhetünk, aki a nagy fejedelem titkáraként szolgált, a református egyház első főgondnoka volt, vallásos énekeket és verseket szerzett, és egy máig gyarapodó könyvtár alapjait teremtette meg, mindezek mellett még kiváló diplomata is volt, aki hosszú éveken keresztül segítette Rákóczit külpolitikai céljai elérésében – mondta Íjgyártó István.

 

Losonc, 2017. július 8. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Alexandra Pivková polgármester és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára (b-j) átadja a felújított Ráday-kriptát a felvidéki Losoncon 2017. július 8-án. II. Rákóczi Ferenc kancellárja, Ráday Pál síremlékét születésének 340., valamint a reformáció 500. évfordulója alkalmából újították fel. MTI Fotó: Komka Péter

 

Átadták a felújított Ráday-kriptát Losoncon Szöveg: Losonc, 2017. július 8. A felújított Ráday-kripta a felvidéki Losoncon az átadás napján, 2017. július 8-án. II. Rákóczi Ferenc kancellárja, Ráday Pál síremlékét születésének 340., valamint a reformáció 500. évfordulója alkalmából újították fel. MTI Fotó: Komka Péter

 

MTI

Nyitókép: csemadok.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!