A Duna közvetlen szomszédságában fekvő Szap község tavaly áprilisban testvértelepülési szerződést kötött egy-egy magyarországi, kárpátaljai és erdélyi településsel, idén pedig egy nagy horderejű programhét keretén belül láthatott vendégül több mint száz résztvevőt a ‘Négy ország, egy nemzet!’ jelmondat szellemében.

 

Szap (Felvidék), Kamond (Magyarország), Jedd (Erdély) és Palágykomoróc (Kárpátalja) polgármesterei 2016 áprilisában kötöttek testvértelepülési négyes szerződést. Ekkor a felek abban is megegyeztek, hogy mindannyian pályáznak az Európa a polgárokért elnevezésű EU-s támogatásra, mely kiírás alapján kultúrrendezvények keretén belül kell tovább építeni a községek közötti baráti viszonyt.

 

A négy település közül Szap és Jedd sikeres volt a pályázás során, míg a csilizközi község 20 ezer, addig az erdélyi 15 ezer eurós támogatást kapott a rendezvényekre.

 

 hirdetes_300x300  
fotó: Körkép.sk/KPA

 

Szap község július 4. és 9. között látta vendégül a testvértelepüléseiről érkező több, mint száz főt. Miklós Ferenc polgármester portálunknak elárulta, hogy a programhét fő célja egymás megismerése volt, miközben az egyes rendezvényekkel igyekeztek erősíteni a jelenlévők magyarságtudatát. A közösen eltöltött 5 nap során megismertették vendégeiket nem csak a községgel, hanem annak környezetével, történelmével és hagyományaival is.

 

Ismerkedés közben is változatos programok

 

Hétközben a pályázat részét képező EU-s előadásokon kívül sort kerítettek többek között a Pozsonyi és a Dévényi vár megtekintésére, egy dunai sétahajózásra, a bősi vízerőmű és a bősi menekülttábor megtekintésére (természetesen csak kívülről, mivel a belépés nem engedélyezett).

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

Péntek este a helyi kultúrházban a „Csallóközi halászat múltja” címmel készült kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, szombaton pedig a III. Halásznapé volt a főszerep, ahol 16 csapat jelentkezésével szerveztek halászléfőző versenyt. Ahogy azt Miklós Ferenctől megtudtuk, a vendégek csapatai a halászlén kívül egy-egy településükre jellemző hagyományos étellel is készültek.

 

Kora délutántól változatos kultúrprogramokkal készültek a szapiak. Felléptek a helyi és környékbeli tehetségek, többek között a szapi gyerekek, a Black Diamond tánccsoport, a balonyi Vass Virág, a hodosi Megmaradásunkért kultúrcsoport, Házi Csilla, Csiliznyáradról Ladacsi Mónika és Hetényi Gergő, este pedig sztárvendégként Jolly és Suzy érkezett.

 

fottó: Körkép.sk/KPA

 

A programhét zárásaként vasárnap délelőtt kiértékelték az együtt eltöltött napokat, majd közös ebéddel fejeződött be a testvértelepülési találkozó.

 

Egy hetes Erdélyi kirándulásra készülődve

 

Jedd község augusztus 21. és 28. között várja testvértelepüléseit, így a szapiakat is, akik 40 fős csoporttal vágnak neki Erdélynek. Az egy hetes kiránduláson a tapasztalatcsere és az ismerkedés mellett a szapiak megtekinthetik majd a környék látnivalóit, nevezetességeit is.

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

fotó: Körkép.sk/KPA

 

Komjáthy Petőcz Andrea

 

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!