Pozsonyban újra összeállt a szlovákiai magyarság eddigi legsikeresebb időszakát jelentő jobbközép szlovák-magyar koalíció. Ezúttal régiós szinten. A november 4.-i megyei választásokon így az SaS – OľaNO – MKP – KDH – NOVA – OKS – Zmena zdola hetes a legfőbb esélyes arra, hogy megszerezze a többséget a megyei önkormányzatban,

 

A Körkép.sk Németh Gabriellát (MKP) Pozsony megye alelnökét, és Bárdos Gyulát, a Magyar Közösség Pártja kerületi elnökét kérdezte.

 

Németh Gabriella és Bárdos Gyula. Kép: Körkép.sk

 

Miért fontos ez a koalíció az MKP számára, milyen lehetőségeket kapott a magyar párt a hetes koalícióban és milyen eredményekkel lennének elégedettek a megyei választások után?

 hirdetes_300x300  

 

Németh Gabriella (MKP) megyei alelnök:

 

A Magyar Közösség Pártja eddig is egy jobboldali koalíció keretében mérettette meg magát az összes eddigi választáson, ezért nagyon örülünk annak, hogy ez a tradíció nem szakad meg. Így tudunk eredményesek lenni tekintettel arra, hogy a megyében nem egész négy százalék magyar lakos él. Ha az ő érdekeiket olyan szinten szeretnénk képviselni, hogy annak eredménye is legyen, akkor mindenképpen fontos, hogy a megyei önkormányzatban ott legyenek a magyar képviselők is.

 

Az eredményekkel akkor lennénk elégedettek, ha a hat jelöltünk közül mind a hat bejutna, de ez nem csak rajtunk múlik. Hiszünk választóinkban, bízunk abban, hogy az eddigi eredményeink minket igazolnak, és nagyon örülnék annak, ha ezt a szép eredményt el tudnánk érni.

 

Mindenképp prioritás számunkra a megyében működő két magyar középiskola segítése. Ezen kívül a helyi önkormányzatok, a polgári társulások és egyéb olyan szervezetek, amelyekben nagyrészt a magyarok is részt vesznek. De természetesen az MKP képviselői a megye minden lakosának jogos igényeit és érdekeit is védeni fogja.

 

Bárdos Gyula, az MKP Pozsony megyei elnöke:

 

Az, hogy ismét a jobbközép pártok koalíciójának tagja lehet a Magyar Közösség Pártja, elsősorban annak köszönhető, hogy az eddigi képviselőink nagyon jó munkát végeztek. Németh Gabriella megyei alelnök, és a többi képviselő megszerezte a megyei közgyűlés elismerését. Azzal, hogy mindig lehet rájuk számítani, szakmailag megfelelők és fegyelmezettek voltak. A mi képviselőink az egész választási ciklusban a jobboldali koalíciónak olyan szilárd támaszai voltak, akikre lehetett támaszkodni.

 

Ennek a koalíciónak az alapja már több ciklus óta létezik, csak az elmúlt időszakhoz képest az SDKÚ kikopott, a Most-Híd pedig azáltal, hogy belépett ebbe a kormányba, elfogadhatatlanná vált a koalíciós partnerek számára. Így önmagát zárta ki ebből a koalícióból. A folytonosság megvan, ismerjük a régiót, ismerjük az embereket, ismerjük a problémákat, vannak tapasztalt képviselőink.

 

Balra Juraj Droba (SaS), a koalíció megyefőnök-jelöltje. Kép: Körkép.sk

 

Ami nagyon jó, hogy az eddigi négy képviselői mandátum helyett most hat képviselői helyre tudunk jelöltet állítani. Pozsony esetében a magyarok által lakott Pozsonypüspökiben és Vereknyén is tudunk jelöltet állítani. Vereknye egy mandátumos körzet, ami azt mutatja, hogy az MKP regionálisan erős. Annak ellenére, hogy csak négy százaléknyi magyar él Pozsonyban. A szenci járásban pedig nagyon erős. Az öt helyből négy helyre az MKP állíthat jelölteket. Ez felelősséggel is jár és nagyon nehéz feladat elé állít bennünket, mert elvárják tőlünk, hogy sikeresek legyünk.

 

Mi is sikeresek akarunk lenni. Az egész közösségnek fontos, hogy Pozsony megyében, ott, ahol már kevesebben vagyunk, ott legyünk a döntéshoztatalban, láttassuk magunkat, és a magyar érdekeket, a magyarság érdekeit képviselni tudjuk. Ehhez kell mozgósítani a választóinkat és ehhez kell jó eredményt elérni.

 

Ami programunkat illeti, sajátos érdekeink mindenképpen részét kell, hogy képezzék a választási programnak. Ezt a koalíciós partnereink pontosan tudják és elfogadják.

 

Körkép.sk/KZS

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!