Az Alacsony-Tátra Nemzeti Park (NAPANT) megszüntetése végzetes következményekkel járhat – figyelmeztet a környezetvédelmi minisztérium.

 

A Farkas (Vlk) természetvédő csoportosulás tagjai betartották a szavukat, és hivatalosan is arra kérték a környezetvédelmi minisztert, hogy vonja vissza az Alacsony-Tátrának a nemzeti park státuszát.

 

A látszólag nem ökologikus, szomorú és paradox döntést a természetvédők azzal magyarázzák, hogy a nemzeti park már réges-régen nem úgy néz ki, ahogy az egy nemzeti parkhoz illene. Ebből adódóan mi értelme van egy ilyen területet csupán papíron fenntartani?

 

 hirdetes_300x300  

 „Az egész nemzeti park területén jelenleg is terjedelmes és intenzív fakitermelés zajlik, aminek következtében hatalmas, fáktól megfosztott erdei tisztások jönnek létre. Emellett pedig zajlik az új erdei utak kiépítése is”

 

– írják a természetvédők Solymos László környezetvédelmi miniszternek címzett levelükben.

 

Erdőirtás minden mennyiségben

 

Az erdőirtás állítólag eróziót okoz, továbbá megbontja a vízforgalmat és az értékes ökoszisztéma széteséséhez vezethet.

 

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint legalább a nemzeti park 75 százalékának érintetlennek kell lennie. Ehhez képest az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkban a területnek csupán a 13 százaléka számít érintetlennek.

 

Fotó: Aktuality.sk

 

Végzetes következmények

 

A környezetvédelmi miniszter a természetvédők levelét egyelőre nem kapta meg, és már most azt hangoztatja, hogy nem áll szándékában felszámolni a legnagyobb nemzeti parkunkat.

 

 „A park bezárása végzetes következményekkel járna nagyon sok értékes faj számára. Csak illusztrációképpen mondom, hogy az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkban hiúzok, farkasok és néhány nagyon értékes szirti sas él”

 

– mondta az Aktuality.sk portálnak a tárca szóvivője, Tomáš Ferenčák.

 

Hasonló véleményen van a NAPANT igazgatója, Ľuboš Čillag is. Elmondása szerint az Alacsony-Tátrában végbement néhány nem kívánatos beavatkozás, ám mindez nem ad okot a nemzeti park bezárására.

 

Az Alacsony-Tátra 73 ezer hektáron terül el, ebből 10 ezer hektár érintetlen területnek számít, mégpedig a legerősebb, ötös természetvédelmi fokozattal.

 

Fotó: zachranmetatry.sk

 

Sok mindenért az időjárás a felelős

 

Az erdőfogyás az Alacsony-Tátra domborulatain szemmel is jól látható. Elég, ha összehasonlítjuk a hegygerincről készített tíz évvel ezelőtti képet az aktuális fotókkal.

 

Az erdészek azt állítják, hogy mindezért a mostoha időjárás a felelős. Amennyiben súlyos szélvihar következtében dőlnek ki a fák, akkor a gazdák ezeket a fákat kivágják és feldolgozzák, így a fakitermelés meghaladja a tervezett mértéket. Azonban vannak olyan esetek , amikor törvényi előírás alapján kénytelenek gyorsan fákat kivágni, a kártevők elszaporodásának megállítása érdekében.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!