P. Vonyik Erzsébet

 

Kívülről és belülről is megújult épületben kezdhetik az új tanévet a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai.

 

A Szent István téren lévő magyar gimnázium épülete ugyancsak rászorult már az alapos felújításra. Igaz, a homlokzati rész már öt évvel ezelőtt új külső burkolatot kapott, de az oldalfalak hőszigetelése csak most nyáron történt meg. Ezzel párhuzamosan halasztást nem tűrő belső felújításokra is sor került. Mivel megyei fenntartású középiskoláról van, a felújítás költségeit teljes egészében Nagyszombat megye idei költségvetéséből fedezték.

 

 hirdetes_300x300  
A gimnázium homlokzati részét 5 éve újították fel

 

Nagyon örülök annak, hogy a Nagyszombati megyei önkormányzat az idén is jelentős összeggel, 260 ezer euróval tudta támogatni a magyar gimnázium épületének folytatódó felújítását

 

– nyilatkozta a Körképnek Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, aki augusztus derekán terepszemlén járt és megtekintette a munkák menetét.

 

Augusztus derekán még zajlott az új burkolat felrakása.

 

Mint mondta, Zirig Ferenc igazgató már régóta kérvényezte, hogy az iskolaépület két oldalsó falán is lehessen megoldani a szigetelést. Az épület oldalfalainak most megvalósult hőszigetelése 84 ezer euróba került.

 

A Vámbéry gimnázium- a sárga fal 5 évvel ezelőtt lett felújítva, az oldalsó falat idén nyáron hőszigetelték.

 

A jövőre hatvanéves épületnek nagyon kellett ez a felújítás

 

A jövőre hatvanéves épületre nagyon ráfért ez a felújítás, mert 5 évvel ezelőtt csak a homlokzati rész kapott új külső burkolatot. A 2018-as jubileumra így méltó külsőt kap a város egyik legszebb régi középülete. A gimnázium azonban nemcsak kívülről újult meg. A külső szigeteléssel párhuzamosan modernizálták a kis tornatermet, amelynek a padlózata már balesetveszélyes volt.

 

A tornaterem melletti öltözők, zuhanyzók és szociális helyiségek is teljesen megújultak. Ezek a munkálatok együttesen szintén 84 ezer eurót emésztettek fel. Mindenképpen szükség volt továbbá a régi villanyvezetékek cseréjére is, amelyek még 1958-ből származtak és már nem voltak biztonságosak. A vezetékcserének ez volt a második, befejező szakasza, amire szintén jelentős összeget, 91 ezer eurót fordítottak Nagyszombat megye költségvetéséből.

 

Berényi József úgy vélte, a magyar gimnázium épületének felújításával Dunaszerdahely is szépül, hiszen külső burkolatról van szó.

 

„A több, mint félszázados épület folyamatosan igényli, hogy törődjünk vele, kell is, mert szerencsére, sok diák látogatja. Az iskola jelene biztosított, hiszen tudomásom szerint jól sikerültek az iskolai beiratkozások. Bízunk abban, hogy a jövője is sikeres lesz, ehhez a megyei önkormányzat a felújítást célzó beruházás finanszírozásával hozzájárult”,

 

mondta a Körképnek a megye magyar alelnöke.

 

Vidékfejlesztési Szakközépiskola: a kiterjedt épületen kicserélték a nyílászárókat is

 

Vidékfejlesztési Szakközépiskola – szigetelik a tornaterem tetőszerkezetét .

 

Vidékfejlesztési Szakközépiskola -A konyha új szellőztető berendezést kapott.

 

A magyar gimnáziummal szemben, a Szent István park túlsó oldalán található magyar tannyelvű Vidékfejlesztési Szakközépiskolában egész nyáron a kint és bent is folytak a felújítások. Ablakcserére került sor a tanterekben a folyosókon és a diákotthonban, valamint a tornateremben és a főbejárati részen is.

 

A tornateremnek ezen kívül a tetőszigetelését is elvégezték. Megtörtént a diákotthon szociális helyiségeinek a korszerűsítése is. Most újították fel a tavaly korszerűsített iskolakonyhában a levegőztető berendezést is.

 

Vidékfejlesztési Szakközépiskola – rengeteg ablakot kellett lecserélni.

 

Tornyai Erzsébet: A megyei dotációból csaknem minden szükséges felújítást el tudtunk végezni

 

Jelentős támogatást, 363 ezer eurót kapott az iskola a Nagyszombati megyei önkormányzattól, így csaknem minden szükséges beruházást végre tudunk hajtani. A kazánházban azonban vészhelyzet alakult ki. A négy kazánból három már nem felel meg a mai követelményeknek, egy kazánnal pedig nem tudnánk kifűteni az iskola hatalmas épületét és a diákotthont”

 

– tájékoztatott Tornyai Erzsébet, a szakközépiskola műszaki-gazdasági igazgatóhelyettese.

 

Vidékfejlesztési Szakközépiskola-Cserére váró ablakok minden folyóson

 

Vidékfejlesztési Szakközépiskola – minden nyílászárót lecseréltek az épületen

 

A lerobbant kazánházra további 150 ezer eurós támogatást adott Nagyszombat megye

 

A kazánház felújítása még a fűtési idény kezdete előtt nem tűr halasztást. Ezért a megyei önkormányzat 150 ezer eurót hagyott jóvá a kazánház felújítására. Augusztus elején a projektdokumentáció készült, majd hamarosan a felújítás is megvalósul a megyei támogatásnak köszönhetően. A középiskola a megyei forrásokon kívül sikeresen pályázott a Környezetvédelmi Alapnál és az oktatásügyi minisztériumnál is.

 

Vidékfejlesztési Szakközépiskola -Berényi József Tornyai Erzsébet igazgató-helyettessel egyeztet

 

Egészségügyi Középiskola: itt is a kazán robbant le

 

A dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában a nyáron szintén folytatódott a korábban megkezdett beruházások sora. Ezúttal a kazán cseréje történt meg, és felújították a kazánházat is, erre több mint 60 ezer eurót fordítottak a megyei forrásokból.

 

Berényi: „Szoros kapcsolatban vagyunk az iskolákkal és odafigyelünk az igényeikre”

 

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke a terepszemle után a következőket nyilatkozta:

 

Szoros kapcsolatban állunk a dunaszerdahelyi oktatási intézmények vezetőivel és az ő igényeik alapján igyekszünk fedezeti forrásokat biztosítani az egyes beruházásokra. Az előző években a megyei költségvetésből az útfelújításokra felvett hitelt törlesztette a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, de az elmúlt két évben már könnyebben tudtunk pénzt fordítani az oktatási intézmények felújítására. A legfontosabb az, hogy színvonalas oktatás legyen a magyar középiskolákban, mert ez a záloga annak, hogy magyar fiataljaink érvényesülni tudjanak. Az sem lehet azonban mellékes, hogy milyen környezetben és körülmények között sajátítják el a tudást

 

– hangsúlyozta a megyei alelnök.

 

Az Egészségügyi Szakközépiskolában új kazánnal fűthetnek már ősztől.

 

Az idén a legnagyobb összeget a Vidékfejlesztési  Szakközépiskola kapta Nagyszombat megyétől

 

Nagyszombat megye 2017-es költségvetésében 363 ezer eurót különítettek el a Vidékfejlesztési Szakközépiskolának külső és belső felújításokra, 260 ezer eurót a Vámbéry Ármin Gimnáziumnak szintén külső és belső modernizálásra, míg a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában folytatódott a korábbi beruházások sora, idén a kazán cseréjére több mint 60 ezer eurót fordíthatnak.

 

Mind a három középiskolában a felújítási munkálatok zöme a szeptemberi tanévkezdésre befejeződött. Ezután már csak olyan munkákat fejeznek be, amelyek nem zavarják az oktatást.

 

Egészségügyi Középiskola-A régi kazánt kellett lecserélni.

 

Képek: pve

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!