Felborult vázák, ripityára tört mécsesek, leesett gallyak. A vasárnapi orkán erejű szél elemi csapást végzett több pozsonyi temetőben is, melyeket egészen hétfő reggelig zárva tartottak az erős szél miatt.

 

A pozsonyi Márton temetőben délután „teltház” volt, hiszen a tegnapi ítéletidő és a temetőlátogatási tilalom miatt sokan mára halasztották a temetőlátogatást. „A vasárnapi időjárás miatt féltünk kimenni, és csak most láttuk, hogy mit művelt az időjárás: minden második síron fel vannak borulva a virágtartók” – mondja az egyik látogató.

 

A temető területén kint voltak a Marianum–Pozsonyi Temetkezési Vállalat munkásai is, akik reggeltől a letört faágak eltakarításán, valamint a sírokhoz vezető utakat tisztogatásán munkálkodtak. Elmondásuk szerint a helyreállító munkálatokra az elkövetkezendő napokban is szükség lesz.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: SME – Gabriel Kuchta 

 

A kegyetlen időjárás miatt Szlovákia több városában is lakatot tettek a temetők kapujára, köztük Nagyszombatban is.

 

Nagyon sok ember érkezett, ám a biztonságuk érdekében be kellett zárni a temetőt. Potyogtak a faágak, gallyak…ha bárkivel bármi történik, senki sem vállal érte felelősséget” – mondta a Márton temető egyik virágárusa. A virágárusok szerint a legnagyobb forgalom általában hétvégenként van a temetőkben, ám az idei ítéletidő miatt szerdán, azaz mindenszentek napján várható a legtöbb ember a temetőkbe.

 

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint szerdán gyenge lesz a légmozgás, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 7 és 12 fok körül alakul.

 

Forrás: Sme.sk

Nyitókép: SME – Gabriel Kuchta 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!