A Gortva-patak a szlovák-magyar határon ered, Tajti községnél. A Medvesaljának ez a része vízválasztó. Az egyik patak, a Tarna, dél felé, Magyarország felé folyik innen. A másik, a Gortva, észak felé indul, majd kelet felé fordul, hogy aztán Feled mellett a Rimába torkolljon.

 

Kezdeti szakasza tulajdonképpen négy történelmi megye találkozási pontjánál fekszik. Ez a négy megye Gömör, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj.

 

Palóc vidék ez, a palóc néphagyomány minden jellegzetességével. Lelkes emberek Almágyban már régóta ápolják.

 

 hirdetes_810x300  
Ragyolci asszonykórus

 

Almágyi asszonykórus

Szombaton itt zajlott a Csemadok helyi szervezete rendezésében a IV. Gortva-völgyi Hagyományőrző Ünnepség. Agócs Ildikó, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a népdalkör már 2003-tól létezik. 2011-ben kértek és kaptak anyagi támogatást először a Bethlen Gábor Alaptól, ekkor rendezték meg az első mostani formátumú rendezvényüket. Tevékenységük rendezettebb, szervezettebb és színvonalasabb lett. 2012-ben megalakult a mai menyecskekórus, 2013-ban a férfikórus.

 

Foglár Gábor

 

Fülekkovácsi asszonykórus

Kezdetben az ünnepség résztvevői a környékbeli hagyományőrzők voltak Péterfalváról, Détérből, Gesztetéről és Balogfalváról.

 

„Most távolabbról is jöttek résztvevők, és el kell mondanom, hogy szívesen jöttek”.

 

Több résztvevővel a Bíborpiros szép rózsa versenyein vették fel a kapcsolatot, ami gyümölcsözőnek ígérkezik. Ide tartozik főleg a nagybalogi, fülekkovácsi asszonykórus. A ragyolci nyugdíjasok és táncosok, a tajtii menyecskék már régi ismerősök.

 

Almágyi férfikórus

 

Almágyi hagyományőrzők

 

„Örömömre szolgál, hogy a testvér-településekkel is jó a kapcsolatunk e téren is. Most Egerszalók asszonykórusa és férfikórusa is fellépett az ünnepségünkön,”

 

mondja.

 

Az Egerszalóki Borvirág férfikórus aranyminősítéssel rendelkezik. A kórus tagjai beszélgetésünk alkalmával elárulják, hogy örülnek a minősítésnek. Hosszú volt az út, amíg Egerben a minősítési fellépésen ezt megkapták. Hosszú és igényes.

 

Egerszalóki férfikórus

 

„Mikó Zoltán énektanár készített fel bennünket. Kemény feladatokat adott, amiket aztán következetesen számon kért rajtunk,”

 

mondták a kórustagok. Bordalokat, katonanótákat és egyházi énekeket énekelnek.

 

Agócs Ildikó sorolja a hazai fellépőket is. Ezek a fent említetteken kívül a helyi iskolások és óvodások, a citerások, mesemondók, énekesek és táncosok. Említi még Foglár Gábort, aki már hagyományosan, megzenésített versekkel szórakoztatja a közönséget. Most kortárs költők verseit zenésítette meg, és adta elő – nagy sikerrel.

 

Ragyolci néptáncosok

 

„A közbeeső években gyermekhagyomány őrző ünnepségeket is rendezünk, nagy érdeklődés, és magas részvétel mellett,”

 

mondja Ildikó.

 

Kérdésemre elmondja még, hogy a szervezés nagyon sok munkával, lemondással jár. „Ezt csak szívvel lehet csinálni. Hála Istennek sokan vannak, akik segítenek a felkészülésben, a fellépéseknél. Ez másként nem megy. Szeretném nekik ezúton is köszönetemet kifejezni.”

 

Közönség

 

A támogatást most a Kormányhivataltól kapták. Annyit kérnek, amennyire minimális mértékben szükségük van. Segít nekik az önkormányzat és az iskola vezetősége is.

 

Nagybalogi asszonykórus

 

Így sikerül a rendezvényeiket olyan színvonalon megrendezni, hogy elégedett legyen a nagyszámú közönség.

 

Mede Géza
Fotók: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!