Új sorozatunkban a magyarlakta régió széles érdeklődésre igényt tartó kulturális és egyéb programjait ajánljuk, mutatjuk be a következő hét napban. Ezúttal a losonci járásból.

 

Egyházasbáston január 26-án 18.00 órai kezdettel , a Pogányvár Panzióban mutatják be Zajti Ferenc: Fürdőépítő kaláka filmjét, amelyet beszélgetés követ. 

 

 

 hirdetes_300x300  

„….hanem hogy megosszuk afeletti örömünket, miszerint nem kell sok a boldogsághoz, egy valami mindenképpen: nyitottság, tettre kézség, szabad akaratból való elhatározás, hogy közösen és önkéntesen munkálkodjuk táji örökségünk éltetéséért és egymásért. Jókedvünkben.

 

Munkánk során gyógyhelyek és közösségi terek születtek, újultak meg, amelyeket ma szeretettel használnak, tovább építenek, vagy azóta ismét magukra hagyatottak.

 

Az építkezésnek ez csak a fizikai oldala, a munkában rejlő együttműködés tanulása és tapasztalása, a munka- kapcsolat, a másik, a belső munka. A kalákák során értettem meg, hogy mit is jelent, tanítóimtól annyit halott állítás, hogy a művészet legmagasabb megnyilvánulási foka a szociális élet művészetté emelése. Ezt intellektuálisan felfogni nagyon nehéz. És nagyon könnyű, ha szerszámot fogunk, forrásokat tisztítunk, fülig sárosan és iszaposan merülünk a földi valóságba, és közösen, nyitott szívvel megvalósítjuk elképzeléseinket.” – olvasható a rendezvény előzetesében.

 

 

 

Január 25-én (csütörtök) délután 16:00 órakor  nyílik meg a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában  termeiben  Salvador Dalí Isteni komédia és további alkotások című kiállítása, amelyen a Kesauri család magántulajdonában lévő alkotások lesznek láthatóak.  Ezek Mariny Vlady francia filmcsillagtól kerültek a család tulajdonába.

 

A kiállításon 100 színes grafika – fametszet valamint a művész  szobrai, festett porcelánjai és kerámiái is láthatóak lesznek.  A kiállítás további részleteiről a Múzteum és Galéria honlapján olvshatnak további részeleteket szlovák nyelven.

 

Összeállította: Puntigán József

 

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!