Nem is olyan rég számoltunk be arról a szomorú hírről, hogy Vitéz Szentiványi János, a legendás Puma század egykori tagja elhunyt. Emléke előtt egy korábbi, szintén a Körképen megjelent cikkünkkel tisztelegtünk, amelyben Frankó Endre nyugalmazott főhadnaggyal együtt Csilizpatason vett részt egy beszélgetős esten.

 

Ez a közel két évvel ezelőtti esemény ihlette meg Nagy Erikát és a nyárasdi Csemadok alapszervezetet, hogy meghívja Frankó Endrét egy hasonló beszélgetőestre, melyre szűkebb körben került sor a nyárasdi kultúrház kistermében.

 

Bandi bácsit Hochstein András kísérte el, aki egyben a kérdező szerepét is magára vállalta. A megjelentek sok kedves és izgalmas történetet hallhattak Bandi bácsitól, aki idén 93 éves.

 

 hirdetes_810x300  

Bandi bácsi megosztotta a jelenlévőkkel, hogy is lett belőle pilóta. Még fiatal gyermek volt, mikor asztalos édesapja biciklijét testvérével vagy egyik barátjával hétvégente kölcsön vette, hogy elkerekezzen Egerbe, a repülőtérre. Nevetve mesélte, hogy mindig felváltva tekerték a biciklit, így valakinek mindig futni kellett mellette, így tették meg a hosszú utat.

 

A repülőtéren segítettek a gépeket tologatni, jó idő esetén pedig vitorlázóval repültek. Bandi bácsi 20 éves korára már minden fajta géppel repült, amely akkor megtalálható volt Magyarországon.

 

Elhunyt a legendás “Puma század” legidősebb tagja

 

A nagy kedvenc

 

Aki minden fellelhető gépet kipróbál, az könnyel el tudja dönteni, hogy melyikkel szimpatizál a leginkább. Bandi bácsi kedvence máig a Messerschmitt G109-es repülőgép, amellyel a háború alatt is repült.

 

Habár Puma-osztagos volt, légi csatában nem vett részt. Az ő feladata a földi célpontok, épületek, teherautók kiiktatása volt.

 

„Ne úgy képzeljük el, mint a filmekben, hogy nem lőnek vissza”

 

Endre bácsi imádta, hogy 800 km/órás sebességgel száguldhatott rendkívül alacsony magasságban, aminek meg volt az az előnye is, hogy könnyen meg tudott lógni az őt üldözők elől.

 

Nagy Erika köszöntötte a jelenlévőket

 

Az elbeszéléséből az is kiderült, hogy nem volt meglepő, ha két magyar gép 30-40 amerikaival került szembe és kényszerült harcolni és ezzel együtt helytállni.

 

„A német gépek egyik titka az volt, hogy be volt építve egy etanol-tank. Ha bekapcsolták, olyan volt, mint egy nitro-palack. Viszont csak háromszor lehetett használni, utána az egész motor tönkrement.”

 

emlékezett vissza Bandi bácsi.

 

„A magyarok baja az volt, hogy a Keleti pályaudvar tele volt alkatrészekkel, gépekkel, de pilóta az nem volt.”

 

emlékezett vissza a háborús időkre.

 

Frankó Endre nyugalmazott főhadnagy elbeszélés közben

 

Bandi bácsi beszélt arról is, hogy testvére, aki szintén pilóta volt, eltűnt a háború alatt. Minden bizonnyal lelőtték, de nem találták meg a holttestét.

 

Frankó Endre főhadnagy Németországban volt az amerikaiak hadifoglya. Gépeiket felgyújtották, őket pedig szerencsére hamar hazaengedték.

 

Hochstein András és Frankó Endre

 

Bandi bácsi szerencsésnek mondhatta magát, hogy nem a franciák kezére került, akiknek hadifogolytáborai rosszabbak voltak, mint az oroszoké.

 

„Embertelen körülmények között tartották a foglyaikat.”

 

Fotó forrása. Wikipedia.org

 

Élet a háború után

 

1945-től ’51-ig magyar pilótákat képzett ki, majd ugyanebben az évben háborús bűnösnek nyilvánították.

 

Szeretett volna egyetemre jelentkezni, hogy mérnök lehessen, de erre csak úgy volt lehetősége, ha életrajzából kihagyta, hogy pilóta volt.

 

A hallgatóság között voltak a Zselízi Aeroklub tagjai is, akik közül Lelkes Sándor és Nagy H. Tamás egy rövid előadást is tartottak

 

Végül sikeresen elvégezte a Műszaki Egyetemet és gépészmérnök lett.

 

Nevéhez kötődik a Jánoshegyi Libegő megtervezése. 10 éven keresztül Indiában élt, csupán 3-4 havonta járt haza. Itt drótkötélpályákat kellett terveznie.

 

Hogy is kaphatnánk hitelesebb képet a történelemről, mint azok meghallgatásával, akik ott voltak a sűrűjében?

 

Civil munkájával kapcsolatban is megosztott egy kedves emléket.

 

„Miután munkát váltottam, átjelentkeztem egy olyan céghez, ahol a tervezések jóváhagyásával foglalkoztak. Az első munka, amit rám bíztak kiértékelésre, pont a saját munkám volt a korábbi cégemtől. Mondanom sem kell, hogy egy hiba sem volt benne.”

 

Bacsó László, Nyárasd polgármestere megköszönte Frankó Endrének az izgalmas előadást, valamint Nagy Erikának a szervezést

 

Legendák

 

Frankó Endre és a Puma század többi tagjának korábbi beszámolói, elbeszélései egész más képet festenek a világháború alatti Magyarországról és általában a világégés eseményeiről, a magyar hadsereg valódi erejéről. A nemrég elhunyt Szentiványi János nyugalmazott alezredes például ott volt a Kassát bombázó gépeket üldözők között. Elmondása szerint a gépeken ott volt a „saját gép jelzés” (ami szövetséges repülőket jelent), és „Románia irányába hagyták el Magyarország légterét”.

 

Mikor Frankó Endrét 2016-ban szintén Csilizpatason megkérdezték arról, mi a legkedvesebb emlékük a katona időkből, azt válaszolta:

 

„A legjobb emlékem a háborúról? Egy dologra jól emlékszem… Amikor véget ért”

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/DB

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!