A reformációról hallgatna előadást vagy inkább a könyvbemutatók érdeklik? Esetleg meghallgatná a 35. évfordulóját ünneplő Ghymes koncertjét? Íme, a Pozsonyi és a Szenci programajánló.

 

Február 26. (hétfő) – MKP-s lakossági találkozó Rétén

 

2018. február 26-án, hétfőn 18.00 órai kezdettel az MKP szervezésében lakossági találkozót szerveznek a rétei kultúrházban, ahol egyúttal Csikmák Imre tart könyvbemutatót.

 

 hirdetes_300x300  

Bővebb információ itt.

 

Február 27. (kedd) – SOLI DEO GLORIA – A magyar reformáció öt évszázada (kiállításmegnynitó)

 

Február 27-én, kedden 17.00 órától kerül megrendezésre a Pozsonyi Magyar Intézetben (Stefánia/Štefánikova út 1.) az a kiállításmegnyitó, amely a protestantizmus eszmetörténeti összefüggésrendszerbe helyezése mellett bemutatja annak előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, szerepét a magyar történelemben, az egyház és a társadalom megújulásában.

 

A rendezvény keretén belül előadást tart:

 

prof. Dr. Baráth Béla, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára (A magyar reformáció történetének legfontosabb eredményei), prof. Dr. Peres Imre református lelkész (A pozsonyi reformáció története), valamint Koncsol László író, a Szlovákiai Magyar Református Egyház egykori világi főgondnoka (Adalékok a csallóközi települések református gyülekezeteinek történetéből). Közreműködik: Écsi Gyöngyi – zsoltárénekek.

 

 

Február 27. (kedd) – Dr. Gálffy Balázs hematológus-rezidens előadása a Pozsonyi Casinóban

 

A Pozsonyi Casino vendége február 27-én, kedden 18.00 órától Dr. Gálffy Balázs hematológus-rezidens, aki az őssejtek fontosságáról és az adakozás életmentő jelentőségéről tart előadást. Műsorfelelős: Flórián László, háznagy: Krajči Klára.

 

Bővebb információ itt.

 

Február 28. (szerda) – Galamb József, Henry Ford és a Ford T-modell (kiállítás)

 

A szervezők tisztelettel meghívnak minden kedves érdeklődőt a Galamb József, Henry Ford és a Ford T-modell című kiállítás megnyitójára. A megnyitóra február 28-án, szerdán 17.00 órakor kerül sor az SzTM Pozsonyi Közlekedési Múzeum épületében (Sánc utca/Šancová 1A).

 

A kiállítást Szilágyi László, a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület elnöke, Halmágyi Pál, a József Attila Múzeum igazgatója, valamint Ernest Huska, a pozsonyi Közlekedési Múzeum igazgatója mutatják be.

 

A Ford T-modell Henry Ford autógyáros legismertebb autója volt, melyet egy magyar tudós, Galamb József tervezett.

 

Bővebb információ itt.

 

 

Február 28. (szerda) – Fiala Ilona könyvbemutatója

 

Fiala Ilona a Magyar Közösség Pártjának sajtótitkára február 28-án, szerdán 17.00 órakor mutatja be a legújabb, Mindennap című elbeszéléskötetét. A könyvemutatóra az MKP székházában kerül sor (Čajak utca 8.).

 

 

Március 1. (csütörtök) – GHYMES 35

 

A 2018-as év a Ghymes Együttes számára a 35. évforduló jegyében telik. A március 1-i pozsonyi koncerttel az együttes 2018-as év koncertsorozata veszi kezdetét. A pozsonyi koncertre 19.00 órától kerül sor a Zrkadlový háj kultúrházban (Rovniankova 3). A jegyek elővételben 15 euróért, a helyszínen 17 euróért kaphatóak.

 

Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző, a Ghymes együttes két alapító tagja a magyar és közép-kelet-európai népzenei alapokon nyugvó hagyományápoló, értékmegőrző, azt a legszélesebb környezetben megismertető és elfogadtató, népdalkincsünket megőrző és továbbadó, humanista szellemiségű, a magyar nyelvet virtuóz módon használó zeneszerzői, előadóművészi, költői, dalszövegírói munkásságukért részesültek megosztott Kossuth-díjban 2011-ben.

 

A Ghymes zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: a 35 éves működésük alatt eddig 25 önálló albumot jelentettek meg, több mint 3000 koncertet adtak a világ 25 országában.

 

További információk itt.

 

Március 1. (csütörtök)SISSI (Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány

 

Az Experidance Production és a 100 Tagú Cigányzenekar Szólistái március 1-jén, csütörtökön 19.00 órai kezdettel közösen mutatják be a SISSI (Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány) című koprodukciós előadást a főrévi (Ružinov) művelődési házban.

 

 

Március 2–6. (péntektől keddig) – SAXOPHOBIA Bratislava 2018 – mesterkurzus és szaxofon koncertek

 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak arra az egyedülálló kezdeményezésre, ahol nemzetközi mesterkurzust tartanak klasszikus szaxofonra középiskolai és egyetemi hallgatók számára. A magyarországi vendégoktató az Artisjus-díjas Szepesi Bence szaxofonművész, a Nemzetközi Klarinét Szövetség (ICA) magyarországi elnöke. A kurzusokat az oktató tanárok gálahangversenye követi a Prímási palotában, majd a Szlovén Ifjúsági Zenekar koncertje a Konzervatóriumban, illetve 50 fős szaxofon-zenekari koncert a Szlovák Rádió Nagy hangversenytermében.

 

 

Bővebb információ itt.

 

Összeállította: Takács Henrietta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!