Március 5. (hétfő) – Zalatnay Sarolta koncertje Pozsonyban

 

Zalatnay 70 címmel kerül megrendezésre március 5-én, hétfőn 19.00 órától a Új Színpad (Malá scéna) épületében Zalatnay Sarolta jubileumi koncertje. Az est vendégei Koós János és a Reflex zenekar. Belépő 15 és 25 euró.

 

 

 hirdetes_300x300  

Bővebb információ itt.

 

Március 6. (kedd) – Anyám és más futóbolondok a családból (filmbemutató)

 

A Pozsonyi Magyar Intézetben március 6-án, kedden 18.00 órától kerül bemutatásra az Anyám és más futóbolondok a családban című film bemutatása.

 

A film rendezője: Fekete Ibolya, szereplők: Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Barkó György, Danuta Szaflarska, Básti Juli, Kerekes Vica, Adorjáni Bálint, Törköly Levente.

 

Fotó: Port.hu

 

A film egy család négy generáción átívelő történetén keresztül mutatja be a magyar történelmet az 1900-as évektől napjainkig. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él, és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig veszély mindig van: a XX. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást.

 

Bővebb információ itt.

 

Március 6. (kedd) – Horbulák Zsolt előadása a Pozsonyi Casinóban

 

Hogyan fejlődött, illetve maradt le az utóbbi 25 évben Szlovákia déli régióinak gazdasági helyzete Pozsonytól Nagykaposig? A témába március 6-án, kedden 18.00 órától Horbulák Zsolt könyvbemutatóval egybekötött előadása nyújt betekintést. Műsorfelelős: Nagy Ildikó, háznagy: Győri Teréz.

 

Bővebb információ itt.

 

Március 7. (szerda) – Mátyás király – mecénás és katona (kiállítás a Mátyás király Emlékév keretében)

 

A maga nemében egyedülálló műtárgy-kompozíció különleges módon, a 21. századra is reflektálóan mutatja be Hunyadi Mátyás életét. A kiállítás a történetmesélés előtérbe állításával, a történettudományon átszűrt érzelmekre helyezve a hangsúlyt jeleníti meg az igazságos király életének főbb motívumait.

 

 

A kiállítás megnyitójára március 7-én, szerdán 18.00 órától kerül sor a Pozsonyi Magyar Intézetben (Štefánikova/Stefánia út1.) A kiállítást megnyitja: Potápi Árpád János, Magyarország Kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A kiállítás megtekinthető: 2018. március 23-ig.

 

Március 8. (csütörtök) – Európáról közép-európaiként (kerekasztal-beszélgetés)

 

Március 8-án, azaz csütörtökön 18.00 órától kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a Pozsonyi Magyar Intézetben (Štefánikova/Stefánia út1.). A kerekasztal-beszélgetésen A szabad Közép-Európa múltja és jövője című kötet járják körül. A kötet a 2008-ban kiadott azonos című kiadvány bővített változata, amely a kereszténység, a közép-európai kapcsolatok és a globalizáció kérdéseit járja körül. A kiadványt bemutatják a kötet szerzői: Csáky Pál, Duray Miklós, Mészáros Alajos, Popély Gyula, valamint a METEM kiadó képviseletében Zombori István. Köszöntőt mond Dániel Erzsébet.

 

Bővebb információ itt.

 

 

Március 8. (csütörtök) – „Daloljunk Matus Jánossal” a Pozsonyi Casinóban

 

Március 8-án, csütörtökön 17.00 órától ezúttal rendhagyó, komolyzenei előadás nélküli estet tartanak a Pozsonyi Casinóban, amelyen a hölgyeknek kedveskednek irodalmi és zenei alkotásokkal. Műsorfelelős: Janda Magda, Nagy Ildikó, háznagy: Fülöp Magda.

 

Bővebb információ itt.

 

Március 8. (csütörtök) – RINGATÓ – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

 

A Magyarországon nagy sikernek örvendő, szabadalmaztatott Ringató énekes-játékos foglalkozás immáron a Felvidéken is elérhető. A foglalkozás a 03 éves kisgyermekes családok részére ideális; fejleszti a zenei hallást, közösségi élményt nyújt szülőnek és gyereknek egyaránt. A Pozsonyi Magyar Intézetben (Štefánikova/Stefánia út 1.) megrendezésre kerülő foglalkozásokra azokat a babákat, anyukákat és nagymamákat várják, akik maguk is úgy érzik, fontos, hogy a művészet eszközeivel neveljünk.

 

 

Bővebb információ itt.

 

Összeállította: Takács Henrietta

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!