Besztercebánya megye képviselőtestületi üléseit a megyeközpont helyett az egyes járásokban tartja. Március 26-án, hétfőn Losoncon került sor egy ilyen kihelyezett ülésre. A helyszín a gyönyörűen felújított Városháza ülésterme volt.

 

A közgyűlés először a Losonci járás gazdasági és szociális helyzetével foglalkozott, mely megye negyedik legnagyobb járása 2 várossal és 57 községgel. A látszólag alacsony, 9,85 százalékos munkanélküliségi ráta ellenére az elmaradott járások közé tartozik.

 

A helyszín a gyönyörűen felújított Városháza ülésterme volt. Kép: Körkép.sk

 

A képviselők az idegenforgalommal és a turizmussal is foglalkoztak. Lubomír Motyčka szerint a járás északi részében levő Ružiná és Divin üdülőközpontok fejlődése kicsit lemaradt, ellenben a déli területeken, Rapon, Gácson szépen fejlődnek és a Nógrád-Geopark tevékenysége is említésre méltó. Szálláshelyek tekintetében ugyanakkor még vannak hiányosságok, pedig ez munkahelyteremtéssel jár.

 hirdetes_300x300  

 

Agócs Attila képviselő (független, a Most-Híd támogatásával), Fülek polgármestere a város és környékének jellemzően nehéz helyzetéről beszélt.

 

„Látni kell, hogy Magyarország a határ közelében már három látogató-központot alakított ki. Az ottani kormány 70 millió eurót fektet a térség fejlesztésébe, amelybe bevonták az UNESCO-t is. Ettől bizony mi messze vagyunk”

 

– mondta a Nógrád-Geopark lehetőségeire is gondolva.

 

 

A továbbiakban Greksa képviselő, Mýtna (Vámosfalva) polgármestere tájékoztatta a közgyűlést az R2-es állásáról. Bár Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter korábban ígéretet tett arra, hogy a Losonc-Kassa szakaszon négy sáv haladjon az út teljes hosszában, a végrehajtás első fázisában egy uniós szakcsoport ajánlására ez mégis csak félprofil menne. A szakasz frekventáltsága ugyanis viszonylag alacsonynak bizonyult a mérések során. Többen javasolták, hogy hívják meg Érsek Árpádot a közgyűlés legközelebbi ülésére.

 

A képviselők továbbá jóváhagyták az Ipolyvarbó és Ipolyhidvég községeknek nyújtandó pénzügyi segítséget a régóta tervezett Ipoly-hidak felépítésére. A községek uniós támogatásból, utófinanszírozással, melynek anyagi fedezetét ideiglenesen a megye vállalná magára.

 

A közgyűlés a tartalékalapból jóváhagyott 375 000 eurótt a kultúrára és aszfaltozásra.

 

A Körkép.sk a déli régió képviselőit kérdezte arról, hogyan állnak a választóknak tett ígéretek teljesítésével.

 

Juhász Péter (MKP) Rimaszombatból elmondta, hogy a déli járások érzik az összefogás fontosságát, ezért kölcsönösen támogatják egymást.

 

„Ha Losoncot támogatjuk, azzal támogatjuk Rimaszombatot is. Ma már nagy az átfedés a járások között”

 

– mondta.

 

 

Egyben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az uniós pénzek merítésére vonatkozó büntetés még mindig sújtja a megyét. „Ez kihat az utak aszfaltozására is. Ha a kormány eltörölné a büntetést, sokkal több jutna nekünk is” – mondta.

 

A rimaszombati új kórházzal kapcsolatban elmondta, hogy a helyzet sajnos bonyolódik. A Penta befektetői csoport vezetése az utóbbi időben kicserélődött, mint ahogy a megye vezetése is. Juhász úgy látja, hogy új tárgyalásokra van szükség. Elmondása szerint a labda most inkább a Pentánál van.

 

A Nagykürtösi járásban található Apátújfalu településéről származó Jámbor László (MKP) képviselő egyértelmű előrelépésnek tartja az Ipoly-hidak elindítását.

 

„Négy évig le voltunk állva az akciókkal, nagyon örülök, hogy jó irányba fejlődünk.”

 

Csúsz Péter (MKP), a déli járások megyei megbízottja szerint az Ipoly-hidak kérdése is azt bizonyítja, hogy a megye új vezetése segíteni akar a déli régiónak. Úgy látja, hogy körvonalazódik a határátkelők kérdése is a Rimaszombati járás déli részén Jénénél és Péterfalvánál.

 

„A kezdeti stádiumban vagyunk, nagyon sokat kell még dolgoznunk rajta.” – mondta Csúsz, akinek biztosi hivatala május elején kezdi meg működését Rimaszombatban.

 

Mede Géza       

 

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!