Mint arról már korábban beszámoltunk, aszfalt-előállító üzem létesítését tervezik a felső-csallóközi Úszor községben. Az ötletet a helyi lakosok többsége és a környékbéli települések polgárai sem támogatják.

 

Egyes helyi lakosok véleménye szerint, természetesen érthető, hogy az üzemre szükség van, viszont a lakott területhez nem ennyire közel.

 

 

 hirdetes_300x300  

Az április 26-i döntés értelmében Somorja Város Önkormányzata is ellenzi a befektetést. A településvezetés a környezeti hatások vizsgálatáról szóló törvényre és az átvizsgált dokumentumokra hivatkozva teljes mértékben elutasítja a tervezett létesítményt.

 

Somorja kifogásai a következők: növekedhet a forgalom a közutakon, emelkedhet a légszennyezés és a rákkeltő anyagok levegőbe kerülése, ugyanakkor a létesítmény zajforrásként is szolgálhat.

 

Mindemellett rámutat a tanulmány hiányosságaira is. Somorja kifejezte abbéli félelmét, hogy a gyár az R7 gyorsforgalmi út megépítése után is helyén marad és működni fog.

 

Úszor község látképe

 

A város önkormányzata a felsoroltak tükrében kezdeményezi egy egészségkockázat elemzés, illetve egy értékelési tanulmány kivitelezését. Ez utóbbi alapját a zajszint és szóródása képezi.

 

A városvezetés úgy véli, megfontolandó, hogy az aszfaltgyár létesítése indokolt-e, vagy az R7-es munkálataihoz az aszfaltot más üzemek is tudják-e biztosítani. Somorja szerint kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e az aszfaltgyárra, illetve megoldható-e, hogy az R7 megépítéséhez az anyagot más, már működő telepekről szállítsák.

 

Laky Erzsébet

Felhasznált források;samorin.sk

Képek: kvetoslavov.eu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!