Bátorkeszi községben 2014 tavaszán alakult meg a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás, amely a falu történelmével, hagyományaival, néprajzával kezdett foglalkozni. Fő céljául tűzte ki, hogy létrehozzon egy tájházat, amely egyben falumúzeumként is szolgálna. A fenti névválasztás a település első írásos dokumentálására utal vissza, s egyben annak jövőjét célozza meg. A társulás jelenleg 13 tagot számlál. Elnökük az egyik alapító-tag Bzsoch Zsok Gizella, végzettségét tekintve könyvtáros-muzeológus, így a lelkesedés mellett a megalapozott szakértelem sem hiányzik a csapat munkájához.

 

Az ingatlan kiválasztására és megszerzésére néhány évet várni kellett, hiszen a polgári társulásnak nem volt erre semmiféle anyagi fedezete. Ennek ellenére a lelkes tagok a legelső pillanattól munkához láttak, és azonnal gyűjteni kezdték a faluban még föllelhető történelmi  értékű kordokumentumokat, fényképeket, tárgyi eszközöket, előkészítve a majdani ház berendezését, nehogy a még föllelhető tárgyak az utolsó pillanatban az idő martalékává váljanak. A község lakossága nagy örömmel vette a kezdeményezést, többen adományoztak régi bútorokat, használati eszközöket és kölcsönöztek történelmi értékű fényképeket.

 

 

 hirdetes_300x300  

2015-ben létrehozták a társaság  facebook csoportját a már említett  Bátorove Kosihy-Bátorkeszi – OZ Pro Futuro Villa Kezw PT  néven, ahol az összegyűjtött anyag egy részét, illetve rendezvényeiket prezentálják. A bátorkesziek által kölcsönzött, digitalizált fotó-állomány közel 10 ezer felvételből áll.  Az összegyűjtött anyagból eddig a község kultúrházában rendeztek időszakos kiállításokat.

 

 

Mindezek közben folyamatosan keresték a megfelelő épületet, és ehhez az anyagi fedezet bebiztosítását. Ennek érdekében a társulás 2016 nyarán egy hivatalos gyűjtésbe kezdett, mely több formában is folyt.  A lakosság 10 eurós címletekben kiadott, úgynevezett téglajegyekkel  támogathatta a kezdeményezést, továbbá bálokat szerveztek, melyeknek tiszta bevétele szintén a gyűjtésbe került, valamint ügyeskezű kézművesek portékáit értékesítették a faluban rendezett vásárokon.

 

a falu kis pacsirtája,  Nátek Eszterke

 

Az így befolyt összeg azonban korántsem volt elég egy ingatlan megvásárlásához, ezért a szervezet vezetősége pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumába, amely sikeresnek bizonyult. Eredményeképpen az Anyaország támogatásával végre megvalósulni látszik a társulás terve.

 

A faluban több épület is található, amely megfelelne erre a célra, de a csapat  igyekezett a legelőnyösebb ajánlatot megtalálni.

 

a  Szőny-i Kemence Egyesület bábcsoportja

 

A kiválasztott ház egy múlt századi falusi porta. A főépület vályogtéglából készült, klasszikus beosztással, két szoba, középen konyha, és ezek előtt végighúzódó oszlopos gang. Szemben alápincézett nyári konyha füstölővel. A gazdasági udvarban disznó- és baromfi-ólak, két műhely és egy nagy kert található.

 

A ház tulajdonosával egyelőre előszerződés köttetett, de igyekeznek mielőbb birtokba venni az ingatlant. Rengeteg még a tennivaló, ám mindezek ellenére idén tavasszal máris beneveztek a magyarországi TÁJHÁZSZÖVETSÉG által meghirdetett  Tájházak Napja kulturális rendezvénysorozatba. Az eseményre április 28-án, szombaton került sor, amelyen gazdag és színes programmal várták az érdeklődőket.

 

 

Az ünnepséget a szervezet elnökasszonya Bzsoch Zsok Gizella nyitotta meg, aki sok szeretettel köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvényre ellátogatott a település polgármestere Mgr. Labancz Roland is.

 

A kultúrműsor a falu kis pacsirtája,  Nátek Eszterke népdalcsokrával kezdődött.  A rendezvény vendégszereplője a  Szőny-i Kemence Egyesület bábcsoportja volt. Előadásukban a Három kismalac című mesejátékot láthattuk, mely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tartalmas perceket szerzett.

 

 

A tájház udvarán bőségesen megterített asztallal várták a kedves vendégeket, nagy katlanban főtt a finom paprikáskrumpli, de volt a paraszti konyhának megfelelően zsíroskenyér újhagymával, sonka, szalonna, kolbász, a felnőtt vendégek részére bor, valamint pogácsa, kalács, és sokféle aprósütemény. A finomságokat  a szervezetet támogató lelkes asszony-társaság készítette elő.

 

A lakomát követően az  érdeklődők lovaskocsira ülve körülnézhettek a falu központjában, és megismerkedhettek annak nevezetes épületeivel, emlékhelyeivel.

 

A Matula Múzeumban

 

A tájháznapi program egyik társrendezője a Bátorkeszi  Kováts József Alapiskola Matula Múzeuma volt, melynek megálmodója és létrehozója PaeDr. Szabó Mária tanítónő.  A tárlat elnevezése mögött tulajdonképpen egy természetismereti kiállítás rejlik, melynek fő célja a  környék élővilágának a bemutatása. Gazdag gyűjteményében láthatunk preparált jégmadarat, kormoránt, kuvikot, szárcsát, mormotát, rókát, vidrát, de az élővilág sok egyéb példányát is.

 

Az állandó kiállítás az iskola egyik külön bejáratú  épületrészében talált otthonra, mely elsősorban óvodás- és  iskoláskorú gyermekek csoportjait célozza meg, de felnőttek részére is nagy élményt jelent. Az udvar egy elkerített részén valódi élő pávákat csodálhatunk meg.

 

 

A Tájházak Napján  az érdeklődő kedves vendégek ellátogathattak a borfesztiválok által már ismert két dűlő, a Galambos  és a Szent-László  pincéihez, ahol  finom szőlő-nedűvel várták őket. Megkóstolhatták a díjnyertes borokat, és aki úgy gondolta, természetesen vásárolhatott is belőlük.

 

Bátorkeszin megrendezett tájház napi program valóban tartalmas és élményekben gazdag volt, mely minden bizonnyal hagyományt alapozott a hagyomány ápolására. Közösségformáló ereje szintén figyelemre méltó, ami lendületet adhat a település további föllendülésének.

 

 

A rendezvény fő szervezője a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás, fő támogatója Bátorkeszi Község Önkormányzata volt.

                                                                                             

Buday Mária

A cikkben szereplő képek a Bátorkeszi Tájház facebook-oldaláról származnak

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!