Nagyszombat Megye Önkormányzata, a Galántai Honismereti Múzeum, valamint a Galántai Városi Művelődési Központ közös szervezésében május 19-én, szombaton 13.00 és 22.00 óra között változatos programkínálattal csatlakoznak az európai kezdeményezéshez a múzeumok világnapján. Ezt a jeles napot 1977-től tartják számon.

 

reneszánsz kastélyban 15.30-kor a Materinky Színház előadásában Kata és az ördögök c. mesejáték kerül bemutatásra, amelynek célközönsége elsősorban a kisgyermekes családok.

 

 

honismereti múzeum 17.30-kor kiállításmegnyitónak ad otthont, méghozzá a szlovákiai sörgyártás történetét feldolgozó, A komlótól a sörig című tárlatnak. Közreműködnek a Nyitra megyéhez tartozó Nagytapolcsányi Tribecsi Múzeum munkatársai, valamint a galántai Joseph Haydn Művészeti Alapiskola növendékei. Eközben az intézmény udvarán sörkóstolás lesz, amihez 18.30-tól az OuKeY együttes szlovák és cseh countryzene slágerei társulnak.

 hirdetes_300x300  

 

 

A neogótikus kastély lélekemelő kikapcsolódás helyszínéül szolgál, s ehhez méltó módon 20.30-kor a For You együttes muzsikája járul hozzá.

 

Danter Izabella néprajzkutató a múzeumok éjszakájával kapcsolatban a Körkép.sk-nak elárulta, hogy a muzeális intézmények munkatársai, a múzeumokat és a galériákat szerető közönség már csaknem 40 éve május 18-án tartják a múzeumi világnapot.

 

„A múzeumok többsége a világban az ehhez az időponthoz legközelebb eső hétvégén színes rendezvényekkel várja a látogatókat, hogy így hívják fel az érdeklődők figyelmét a kulturális örökségünket őrző intézményekre. Szlovákiában ezt a jeles napot már 14 éve a Múzeumok és galériák éjszakája programmal ünneplik”

 

– fogalmazott a néprajzkutató.

 

Hozzátette, hogy ezeket a rendezvényeket az Európa Tanács is támogatja, a cél ugyanis a muzeális értékeink minél nagyobb mértékben és minél színesebb formában való bemutatása. A múzeumi nap főszervezője a Szlovákiai Múzeumok Szövetsége, a galántai muzeális intézmények kilencedik alkalommal csatlakoznak az országos rendezvényhez, amely a város támogatásával valósul meg a Galántai Művelődési Központ, valamint a reneszánsz és a neogótikus kastélyban található kiállítóhelyek közreműködésével – tudtuk meg Danter Izabellától.

 

Zene is teret kap minden mennyiségben

 

A rendezvénysorozat céljáról Bús Katalin tárlatvezetőt faggattuk:

 

„Célunk, hogy az emberek körében népszerűsítsük a múzeumlátogatást. S hogy bemutassuk a régió kulturális örökségeit. Ilyenkor azok is betérnek hozzánk, akiknek máskor eszébe sem jut, így nekik is meg tudjuk mutatni a múzeum kiállításait”

 

– mondta.

 

Bús Katalin a program-összeállítás módjáról összegezve kiemelte, szervezőként fontos számukra, hogy minden korosztály találjon magának érdekességet a kisgyermekes családoktól a fiatalokon és a középkorosztályon át az idősebbekig.

 

„Zenés programokat többnyire minden évben választunk. Idén sörkóstoló is lesz a múzeumban, de hogy a gyerekek se unatkozzanak, készítettünk rejtvényt is, amely arra motiválja őket, hogy játékosan, de mégis odafigyelve bolyongjanak a kiállítások tárgyai közt”

 

– informált bennünket a programról.

 

Múltidéző kép a hangolódáshoz

 

A tárlatvezető megjegyezte, hogy a múzeumban lévő állandó tárlatok 2014 decembere óta szinte változatlanok, így akik már jártak ott, vélekedhetnének úgy, hogy semmi újat nem fognak látni.

 

„Na, az ő számukra készülünk pár olyan fotóval, amely a kiállítás helyszínén bemutatja az egyes tárgyak állapotát, amikor bekerültek a gyűjteményünkbe. Érdekes összehasonlítás lehet a mostani és a restaurálás előtti látvány”

 

– jelentette ki Bús Katalin.

 

Emlékezetes mozzanatként megemlíthető az is, hogy immár harmadik éve a tárlatvezetők valamilyen tematikus kosztümökben vezetik körbe az érdeklődőket: így lesz ez idén is.

 

A Múzeumok és galériák éjszakája műsoraira a belépés ingyenes. A rendezvény ideje alatt az intézmények állandó kiállításai is megtekinthetőek.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!