A jó idő beköszöntével megszaporodnak a kültéri programok. Csilizpatason a helyiek már megszokhatták, hogy ilyenkor repülőgépek motorzúgásától lesz hangos a határ. Idén a hagyományostól kissé eltérően már májusban szárnyra kaphatott mindenki, aki kedvet kapott a repüléshez.

 

A csilizpatasi csemadokosok méltán híresek a megszokottól némileg eltérő programkínálatukról. Miután két évvel ezelőtt megismertették a környéket egy nemzetközi légiparádéval, majd lehetőséget adtak az érdeklődőknek arra, hogy találkozzanak a II. világháborús Puma-osztag még élő tagjaival, már meg sem lepődünk, hogy később helikoptert és további repülőgépeket hoztak a kistérségbe, hogy a repülés után érdeklődők kipróbálhassák, milyen madártávlatból megnézni a Csallóközt.

 

Múlt hétvégén is megvillantották a repülés lehetőségét a községtől nem messze elterülő Bendő kavicsgödör mellett. S hogy érdeklődőkből nincs hiány, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy körülbelül 500-an látogattak ki, 70-en pedig a repülést is kipróbálták.

 

 hirdetes_300x300  

A szervezőknek köszönhetően egy Komáromból (HU) érkező Cesna 172-es, egy Tököliből (HU) érkező sárkányrepülő és egy párkányi ultrakönnyű Zodiac állt az érdeklődők rendelkezésére.

 

Darnai Bálinttól, az egyik főszervezőtől megtudtuk, hogy 2016-tól már több mint 300 főt reptettek meg a Csilizköz felett. Ráadásul Kocsis Horváth Krisztián, Kun Zoltán és Kormos László, a repülők tulajdonosai megengedték a gyerekeknek, hogy akkor is beüljenek a gépekbe, ha nem szeretnének repülni velük.

 

Azok, akik kipróbálták a repülést nem csak a szárnyalás élményével gazdagodtak, hanem a pilóták „jófejségét” is dicsérték, mivel a készséges szakemberek hozzáállásukkal felejthetetlenné tették az egyébként is érdekes utazást.

 

A nap „hőse”

 

Azt gondolnánk, hogy ha valahol repülőgépek vannak, akkor annál érdekesebb látnivalót nem is találunk – a Bendőre kilátogató gyerekek azonban erre rácáfoltak. A nap hőse ugyanis egy Zetor 8011-es kristály lett. Legalább 50 gyerkőc adta egymásnak a kilincset és a kormányt, hogy mindenki részese lehessen az önfeledt játéknak, így gyorsan eltelt a várakozással töltött idő is.

 

Körkép.sk/db

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!