Június 4. (hétfő) – Magyar hét 2018 – Nyitó hangverseny

 

Magyarország Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet közösen szervezi meg június 4-e és 10-e között a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét rendezvénysorozatot Pozsonyban. Az első, azaz a hétfői (június 4.) nap keretén belül Balázs János zongoraművész és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekara nyitó hangversenyét hallgathatjuk meg este 18.00 órától a Szlovák Rádió Nagy hangversenytermében (Mýtna 1.).

 

A belépés díjtalan, de jegyfoglaláshoz kötött, 2018. május 24-től a Ticketportál hálózatán keresztül: www.ticketportal.sk.

 

 hirdetes_300x300  
Balázs János zongorista (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Bővebb infó itt.

 

Június 5. (kedd) – Lenny Kravitz koncert Pozsonyban

 

Június 5-én, kedden 20.00 órától európai Raise vibration tour 2018 turnéja keretében a négyszeres Grammy-díjas amerikai funk-rock zenész Lenny Kravitz lép színpadra a pozsonyi AEGON NTC Arénában (Nemzeti Teniszközpont). Jegyek itt kaphatóak.

 

Fotó: KamDoMesta

 

Június 5. (kedd) – SOUNDWEAVING V4 EDITION – HYBRIDART Management kiállítása a pozsonyi Design Week keretében

 

Szirmay Zsanett textilművész és Tárkány-Kovács Bálint zeneszerző közös munkája – lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minta és annak hangi leképzése. A keresztszemes mintát maga az alkotó lyukasztotta, a lyukszalag jelen esetben a kotta. A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá.

 

Fotó: Balassi Intézet

 

A SoundWeaving kiállítás alapkoncepcióját követve a Visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) tradicionális mintavilágát felhasználva készült a SoundWeaving V4 Edition művészeti installáció. A kiállítás 2018. június 16-ig tekinthető meg (Pozsonyi Magyar Intézet, Stefánia út/Štefánikova ul. 1.).

 

Június 5. (kedd) – CSALÁDI PORTRÉ – Bárdos család

 

A Magyar Kulturális Hét programsorozatának keretében betekintést kapunk egy sokoldalú és tehetséges szlovákiai magyar család hétköznapjaiba. A Bárdos család tagjaival Haják-Szabó Mária szerkesztő folytat kreatív beszélgetést a családról és karrierről, közös munkáikról, sikereikről és távlati terveikről. A Bárdos család: Bárdos Gyula politikus, Bárdos Ágnes szerkesztő és műsorvezető – SzTV magyar adása, Bárdos Kinga költő, Bárdos Judit színművésznő. A beszélgetés 16.30 órakor kezdődik a Pozsonyi Magyar Intézetben (Stefánia út/Štefánikova ul. 1.).

 

Fotó: Balassi Intézet

 

Június 6. (szerda) – Bemutatkozik az OSAS

 

A 2006-ban alakult Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (Open Structures Art Society – OSAS) a magyar művészet progresszív hagyományának tekintett geometrikus törekvések folytonosságának fenntartását és demonstrálását tűzte ki célul. Tematikus tárlatai, kiadványai és kapcsolódó programjai európai kontextusba helyezik a magyar konstruktív, konkrét művészet főbb törekvéseit és kiemelkedő eredményeit, segítve az egyetemes narratíva megteremtését. A pozsonyi bemutatkozó tárlat június 6-án, szerdán 17.00 órától nyitja meg a kapuit a Z-Galériában (Ventur u./Ventúrska 9).

 

Maurer Dóra: Tricinia

 

A kiállítás megtekinthető 2018. július 29-ig.

Bővebb infó itt.

 

Június 6. (szerda) – Ray Cooney: A MINISZTER FÉLRELÉP

 

Színházi produkció a Bánfalvy Stúdió előadásában a Városi P.O. Hviezdoslav Színházban (Lőrinc-kapu u./Laurinská 19) este 19.00 órától. Rendező: Horváth Csaba. Szereplők: Gesztesi Károly, Harmath Imre, Schlanger András, Kiss Ramóna, Urmai Gábor, Beleznay Endre, Száraz Dénes, Bánfalvy Ágnes, Gregor Bernadett.

 

Az előadás díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött: 02/5244 2961.

Bővebb infó itt.

 

Fotó: Balassi Intézet

 

Június 6. (szerda) – Gyermek játszóház

 

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes június 6-án, szerdán 16.00 órai kezdettel rendezi meg gyermek játszóházát a Szőttes KNE próbatermében (Május 1. tér/Námestie 1. mája 10.). A táncházat és a kézműves foglalkozást vezeti: Angyal Réka Sára és Balázs Lilla. Muzsikál Nagy Csomor István és zenekara.

 

Bővebb infó itt.

 

Fotó: Facebook

 

Június 7. (csütörtök) – BARTÓK TáncTriptichon – a Magyar Nemzeti Balett előadása 

 

Balettelőadás a Magyar Állami Operaház Zenekarának kíséretében. Karmester: Kovács János

A fából faragott királyfi  (50´) Koreográfus: Frenák Pál

A csodálatos mandarin  (32´) Koreográfus: Seregi László

Táncszvit  (17´) Koreográfus: Juhász Zsolt

 

Bartók Béla: A fából faragott királyfi című művének 100. évfordulója alkalmából Frenák Pál, a kortárs tánc világhírű koreográfusa, teljesen új alkotásban állította színpadra a művet, mely táncelőadása a Compagnie Pal Frenak kortárs táncosai és a Magyar Nemzeti Balett együttesének közös produkciója.
A koreográfiát Bartók TáncTriptichon című est keretében láthatják, melyben az új előadás mellett Seregi László A csodálatos mandarinra készített koreográfiájának felújítását, valamint a néptánc és a balett technikáit ötvöző Táncszvit-koreográfiát tekinthetnek meg Juhász Zsolttól. Bartók népzenei ihletettségű művét a Duna Művészegyüttes és a Magyar Nemzeti Balett művészei közösen keltik életre.

 

Fotó: Balassi Intézet

 

Főszervező: Szlovák Nemzeti Színház. Jegyelővétel: SND, Pribinova 17.,  tel.:  02/204 72 299, 02/204 72 298.

Bővebb infó itt.

 

Június 8. (péntek) – Koncertek a Hviezdoslav téren a Magyar Kulturális Hét keretén belül

 

15.00  RÓMEÓ VÉRZIK 

17.00  BUDAPEST KLEZMER BAND

 20.15  ILLÉNYI KATICA és a CAPPELLA ISTROPOLITANA (HU/SK)

Illényi Katica pozsonyi koncertjén felcsendül a klasszikus hegedűirodalom egy-egy gyöngyszeme, világhírű filmzenék és jazz standard-ek, olasz dallamok és francia sanzonok: Bartók, Bach, Brahms, Korsakov, Puccini, Piazzolla művei, Edit Piaf dalai. Előadásában bemutatja az egyedülálló theremin nevű hangszert, melyet nem kell megérinteni a megszólaltatásához. Kíséri a pozsonyi Cappella Istropolitana kamarazenekar, melyet virtuóz hangszeres játékának és magas szintű művészi kifejezésének köszönhetően Európa legnevesebb kamarazenekarai közt tartanak számon.

 

Fotó: Balassi Intézet

Bővebb infó itt és itt.

 

Június 8. (péntek) – Egy nap az örökkévalóságból – könyvbemutató

 

A Pro Futuro Hungarica polgári társulás június 8-án, pénteken 18.00 órától rendezi meg Csáky Pál Egy nap az örökkévalóságból című drámakötetének a bemutatóját az MKP pozsonyi székházában (Čajakova 8.). A kötetet Pomogáts Béla irodalomtudós, a Magyar Írószövetség volt elnöke mutatja be. A könyvbemutatón Boráros Imre Kossuth-díjas színművész részleteket olvas fel a kötetből.

 

 

Június 9. (szombat) – Koncertek a Hviezdoslav téren a Magyar Kulturális Hét keretén belül

 

17.00  JABLKOŇ & TROJKA ZH  (CZ/SK)

19.30  VOŁOSI (PL)

20.30  KEREKES BAND (HU)

Bővebb infó itt.

 

Június 10. (vasárnap) – Koncertek a Hviezdoslav téren a Magyar Kulturális Hét keretén belül

 

16.00 PÓSFA

18.00 MIDDLEMIST

20.00 BOHÉM RAGTIME BAND

 

Összeállította: Takács Henrietta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!