Valamivel több mint két évvel ezelőtt adták át a felújított Gácsi (Halič) Forgách-kastélyt, mostani nevén Galícia Neuvát amelyről a Körképen is beszámoltunk. Az igényesen felújított kastély azóta folyamatosan vonzza a látogatókat.

 

Vannak akik be- és körbejárják, vannak akik csak egy kávéra, üdítőre ülnek le a nagytermében, mások ebédre, vacsorára. Növekszik azok száma is, akik itt ünneplik meg egyéni- vagy családi jubileumaikat. A hétvége, főleg a péntek és szombat több hónappal előre foglalt. Sokan élnek azzal a lehetőséggel is, hogy vezetett séta keretében megismerkedjenek a kastély értékeivel és múltjával, a Forgách-család életével.

 

 

 hirdetes_300x300  

A visszatérő vendégek pedig azt tapasztalhatják, hogy a kastély és környezete folyamatosan szépül és épül.

 

 

Néhány napja nyitották meg a nagyközönség előtt a kastély felújított, illetve még felújítás alatt álló parkját, amely október végéig – kísérleti jelleggel – ingyenesen látogatható. Megújultak a park sétányai, a tó és környezete, látogathatóvá vált a tó közepén található kis sziget, amelyre egy új, íves hídon lehet bejutni.

 

 

 

A mintegy 13 hektár területű kastélyparkot délen a várkastély dombja, északról a Tugár patak medre, keletről az eredetileg a Gácsról Tamásfalvára és Divénybe vezető útvonal, nyugatról a labdarúgó pálya, rétek ill. az Ógácsra vezető főút határolják. A 19.-20. század folyamán a Forgách-család alakította ki.

 

 

A várkastély dombját az 1820-30-as években ültették be fákkal, számos fenyőfajt is telepítve (kaukázusi jegenyefenyő, ezüstfenyő, közönséges duglászfenyő, sima fenyő, Engelmann lucfenyő, tuja, törpefenyő, tulipánfa stb. ). A telepítés második időszakát az 1870-80-as években fejezték be. Ekkor parkosították a területet, a kastélyhoz vezető út mentén pedig vadgesztenye fasort telepítettek.

 

 

A fásított parkot fokozatosan francia jellegű parkká alakították át, amelyhez főleg szabadtéri találkozókra alkalmas réteket, valamint egy tavat is létrehoztak. Utóbbi vizét a Tugár patakból leágazó mesterséges csatornán kapta és kapja. Ennek egyik elágazása az egykori, ma már nem álló Gácsi Alsó Posztógyár vízellátását biztosította.

 

 

A tó vízmagasságát az északkeleti sarkában a kifolyó vizet egy gát szerkezetével lehetett és lehet szabályozni. Ennek közelében volt egykor a park „paradicsomkertnek” nevezett része, ahol fűtött üvegházakban főleg a Forgách-család által kedvelt exotikus növényeket neveltek.

 

 

A parkban is számos ritka, külföldről behozott fa, bokor volt. Az értékesebb fákat cédulákkal jelölték meg. A már említett fenyőfélék mellett megtalálható itt tölgyfa, a hárs és a juhar több fajtája, az örökzöld magnólia, a  japánakác. A tó partján ma is megtekinthető a régió egyik legidősebb tiszafája. A helyi lakosok elmondása szerint a parkban volt olyan fa, mely törzse körülöleléséhez több emberre volt szükség.

 

 

A park egykor a Forgách-család és vendégeik kedvelt helyszíne volt, melyet főleg pihenésre és portolásra használták. A család nő tagjai rajongtak a hattyúkért, melyeket a tavon neveltek.

 

 

 

A tó és környezetében szívesen tartózkodott az 1884-től a Gácson gyógyszerészkedő (Csontvára) Kosztka Tivadar is. Bizonyosan itt festette meg a Gácsi várkastély című alkotását, melyen a várkastély, a tó, a belső szigete, valamint hátterében  az Ógácsi templom és harangláb  is látható. De ez a helyszín ihlethette meg a Teniszezők című alkotását is a tóval, a hattyúkat simogató hölgyekkel, a tó hátterében réttel, az azon teniszező személyekkel.

 

 

 

 

A kastélyparkba október után is elérhető áron lehet belépni, egyéni és családi kedvezményeket is igénybe lehet majd venni. A park különböző szolgáltatásokat is nyújt, a parki tavon lehet csónakázni, halászni, leülni a sétányok mellett kialakított pihenőhelyeken, vagy az arra alkamas időben napozni a tóparti strandrész heverőin.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!