Immár hagyományosan méltó programsorozattal ünneplik a Szent Koronát Ipolybalogon. A felvidéki magyarok számára jelentős, augusztus első vasárnapján sorra kerülő rendezvény vásárral egybekötött kulturális és gasztrojellegű.

 

A rendezvény céljával kapcsolatban Czibulya Márk, az ipolybalogi Szent Korona Kórus tagja és a szervezők egyike hírportálunknak elmondta, hogy az ünnepség megálmodói két fontos gondolat – a hagyomány és az ősök tisztelete – mentén szervezték meg az első Szent Korona Ünnepet.

 

„Mindezt az utódok, a rendezvény örökösei és a falu lakossága is magáévá tudta tenni, ezért is töretlen a lelkesedés már több, mint egy évtizede. A nagyszülők örökül adták unokáiknak az emlékezetet, hogy a Szent Korona legalább egy éjjelt a templomunkban töltött. Politikai és ideológiai rendszerek jöttek mentek, de eleink szívükben és emlékükben megőrizték közösségünk e fontos eseményét.  Ezzel szorosan összefügg a jövő is.” 

 

 hirdetes_300x300  

Rámutatott, hogy az ünnep több, mint egy átlagos nap, hiszen irányt mutat és feladatot is gördít a polgárok életébe. „A szűkebb közösségen, a falun, a családon túl együtt ünnepelünk magyarok és nem magyarok, a Szent Korona népei. S ünneplésünkben magyarságunk, kereszténységünk, identitásunk megerősödése által tekintünk előre.”

 

 

Czibulya Márk szerint a programösszeállításnál szem előtt tartják az utolsó nyári hónap spirituális jelentőségét. Nagyboldogasszony és Szent István ünnepe miatt egyértelműnek tűnt e hónap választása, hisz szent királyunk Szűz Máriának ajánlotta fel az országot, a Szent Koronát. Így esett választásunk augusztus első vasárnapjára.” – mondta.

 

A szervezők változatos, részben identitáserősítő, részben szórakoztató programsorozatot állítottak össze.

 

„A program központi eleme a szentmise, melyet minden évben a meghívott lelkipásztor mutat be. A Kápolna-dombon bemutatott szentmisére a falu központjából – a megnyitó után – ünnepi menetben érkeznek a résztvevők. Ez alkalomból írta meg Daróci Bárdos Tamás a Szent Korona Misét, melyet minden évben előad a kórus és a zenekar. A szertartás során kerül sor a Szent Korona Emlékérem átadására, mellyel Ipolybalog, illetve a felvidéki magyarság érdekében tevékenykedő személyt vagy szervezetet tüntetnek ki.” – részletezte az ipolybalogi szervező. A kísérőprogramok között többek között kézműves foglalkozások, íjászat, lovaglás, vásár, komoly- és könnyűzenei koncertek szerepelnek.

 

 

A Szent Korona népének ipolybalogi tekintélyes ünnepére idén augusztus 5-én, vasárnap kerül sor. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!