Néhány hónappal ezelőtt a Körképen beszámoltunk arról, hogy Nagyszarván és környékén aláírásgyűjtésbe kezdtek azok a szülők, akik szlovák osztályt szerettek volna nyittatni a csallóközi község magyar iskolájában. Akkor az első információk szerint ennek az volt az oka, hogy a somorjai Bél Mátyás szlovák alapiskola kapacitáshiány miatt nem tudja fogadni a jelentkezőket.

 

Nagyszarván végül a kultúrházban tartott képviselő-testületi ülést az önkormányzat, ahol mindenkit meghallgattak az üggyel kapcsolatban. A helyi magyarok végül csatát nyertek, ugyanis az ott született döntés értelmében egyelőre nem lesz szlovák iskola. A többi pedig majd kiderül a novemberben esedékes helyhatósági választások után, ahol új polgármestert és képviselőket választanak majd. A gyűlésen tudósítónk is részt vett – kapcsolódó cikkünket lásd alább.

 

Somorján is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy itt már van szlovák alapiskola, viszont úgy látszik, hogy sokkal több a jelentkező, mint amennyi a hely. Az érintett szülők ezért összefogtak, hogy megoldást találjanak a problémára.

 

 hirdetes_300x300  

Adj szállást a „tótnak”… – Avagy a nagyszarvai szlovák iskola története

 

Somorján is gyűjtöttek aláírásokat, a petíciós ív pedig már a város iskolaügyi bizottságához is megérkezett. Beáta Obradovičová (Iniciatíva BKZ) szerint az ügyben illetékes személyek elutasították a szülők által javasolt megoldást, mely szerint a helyi magyar alapiskola kihasználatlan tantermeibe költöztethették volna a szlovák iskola néhány osztályát.

 

Obradovičová szerint ugyancsak jó megoldás lenne, ha hagynák Nagyszarván, hogy az ottani magyar iskolában nyithasson a somorjai alapiskola kihelyezett részleget.

 

Somorjára eddig a helyi gyerekeken kívül a környékről is beírathatták csemetéiket azok a szülők, akik a szlovák nyelvű oktatás mellett döntöttek. A túljelentkezések miatt azonban megváltoztatták az iskolai körzetet, így már csak a somorjai lakosok élhetnek ezzel a lehetőséggel.

 

Miért felháborító a nagyszarvai szlovák suli ügye?

 

A nagyszarvai eset kapcsán már korábban kiderült, hogy ezt kiküszöbölendő néhány környékbeli megoldásként állandó lakhelyét papíron Somorján tartja fenn ismerősöknél.

 

„Eddig a környékbeli településekről körülbelül 8 család döntött emellett a megoldás mellett, néhányan pedig Dénesdtorcsmisérden tették meg ugyanezt”

 

nyilatkozta Obradovičová.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!