Tőzsgyökeres nagymagyari, akinek felmenői is a községben laktak. Szereti lakóhelyét, a természetet, és egy élhető, lehetőségeit jobban kihasználó falut szeretne. Stercel Olivérrel, Nagymagyar polgármester-jelöltjével beszélgettünk.

 

Miért döntött a polgármester-jelöltség mellett?

 

A fő célom az, hogy Nagymagyarból egy élhető községet varázsoljunk. Tavaly már megmentettük a falut attól, hogy itt bánya épüljön. Most ismét fennáll a veszélye annak, hogy a téma újra felmerül. Falunk jelenleg messze nem használja ki az adott lehetőségeit. Szeretném, ha Nagymagyar fejlődne, ha szebbé tudnánk varázsolni. Képviselőként eddig is szem előtt tartottam ezeket a dolgokat, de egy polgármester lehetőségei sokkal nagyobbak. Sok mindenen lehetne változtatni. Szeretném összekovácsolni az embereket a közös ügyért.

 

 hirdetes_300x300  

Milyen fő célokkal indul?

 

Egy faluban leginkább három dolognak működni kell. Egyik az iskola, másik az egyház, illetve a sport. De fontos még a közbiztonság és a kulturális élet is. Ebben szeretnék bővebben tevékenykedni.

 

Nagymagyar kapcsán fontos téma volt a bánya ügye. A faluban aláírásgyűjtés is indult ennek megakadályozására, mely végül a helyi testületet is meggyőzte, hogy ne engedélyezze a bánya megnyitását. Ön hol helyezkedett el ebben a történetben?

 

A befektető szép szavai alapján kezdetben támogathatónak tűnt a dolog. Hogy a falunak ebből mennyi előnye származik és hogy ez mennyire jó. Aztán az ember rájött, hogy hol vannak a hibák, hol került sor csúsztatásokra. Erre folyamatosan a szakemberek is felhívták a figyelmet és végül a helyiek kérésére sikerült megakadályoznunk a bánya megnyitását, mely azóta sem végleg lezárt történet. Bár a képviselőtestületben ezt többen nem így látták, számomra a falu érdeke és a választók, a helyi lakosok akarata volt a legfontosabb.

 

Ön jelenleg is helyi képviselő Nagymagyaron. Egy polgármesternek nyilván több lehetősége van, de mégis, képviselőként milyen számottevő eredményt tud kiemelni, amelyek az ön nevéhez fűződnek?

 

Az elején a testületben csapatban gondolkodtunk. Mindenki bizonyos területért felelt. Nekem akkor az iskolaügy állt legközelebb a szívemhez. A magyar iskola ugyanis szívügyem, és nehezebb helyzetben volt, mint a helyi szlovák iskola. Közös összefogással, megyei politikai kapcsolataimat kihasználva Berényi József és Kvarda József segítségével sikerült támogatást szereznünk a tető izolálására. Így az iskola a fenti osztályokban is működni tudott. Ez mindenképp eredmény. Sokat kardoskodtam azért is, hogy a nagymagyari alapiskola több pénzt kapjon a községtől a felújításokra, például ablakcserére. A falburkolat, színezés terén is sikerült minőségi és költséghatékony megoldást találnunk az egész iskolára.

 

 

Mivel kívánja megszólítani Nagymagyar polgárait? Kérdezhetném úgy is, hogy miért szavazzanak az emberek Stercel Olivérra?

 

Azt szeretném, ha Nagymagyart nem csak kizárólag a rosszal kötnék össze. Örülnék, ha komolyabb helyi kulturális életet tudnánk visszahozni a faluba, ha a Felső-Csallóköz határán gazdagabb nyári és egész éves kínálat állna rendelkezésre. Ezért dolgozni kell, és megteremteni az igényt. De egyúttal az ilyen programok össze is tudják kovácsolni az embereket, egy jó csapat pedig csodákra képes.

 

Nagymagyar valamikor a sportban is jó színvonalon focizott, a lehetőségek tehát adottak. A teke sincs olyan szinten felfuttatva, hogy az emberek széles körben tudnák, hogy milyen komoly szinten is játszanak a helyi tekézők.

 

Továbbá rendet kell rakni a faluban is. Továbbra is öntözni az utcákat, ha hőség van, nyírni a füvet, karbantartani a zöld övezetet, odafigyelni a faültetésre. A templommal szembeni régi iskola egyházi összefogással akár öregotthonként is működhetne.

 

Folytathatnám a falun áthaladó forgalom kezelésével is, mely nem tűr további halasztást, és itt vagy ugye még az ivóvíz kérdése is.

 

 

Miben látja ugyanakkor Nagymagyar kiugrási lehetőségeit?

 

A falu kataszterileg a Kis-Duna partján terül el. A falusi turizmusban, kenutúrákban rejlő lehetőségeket mindenképpen érdemes lenne jobban kihasználni, hasonlóan más környékbeli településekhez.

 

Területileg olyan helyen vagyunk, amit logisztikailag szintén jobban ki lehetne használni. Szenc, Somorja, Dunaszerdahely, Pozsony alig pár kilométerre van tőlünk. Mindhárom járási székhely közel van, amit kamatoztatni lehetne.  Én magam nagyon szeretem a természetet és a falut is zöldebbé szeretném tenni. Tegyünk együtt Nagymagyarért!

 

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!