Mint arról már informáltuk az olvasókat, a Rimaszombati Képviselőtestület július 24-i ülésén hozott egy határozatot a Futball Akadémia ügyében. A határozat szerint a rimaszombati Városi Sport Klub (MŠK) 49 százalékos részesedéssel belép egy új klubba, amelyet a magyarországi Borsodsport Invest kft-vel közösen hoz létre Városi Futball Akadémia (MFA) néven. Az azt megelőző tárgyalások eredményeképpen a magyar fél 51 százalékos részesedést kapna.

 

Az indoklás szerint a határozat azért volt szükséges, hogy a rimaszombati futball már az új név alatt regisztrálhasson a ligában az őszi idényre és így a működési költségeket is az új klub kasszájából meríthesse.

 

 

 hirdetes_300x300  

Ezt a határozatot Jozef Šimko polgármester a hatályos törvények értelmében megvétózta. Ezt követően augusztus 21-re összehívta a képviselőtestület rendkívüli ülését, amelynek egyedüli pontja a megvétózott határozat megerősítése volt.

 

Az ülésen a képviselőtestület nem erősítette meg a korábbi határozatot, amely így nem lépett érvénybe. A jelen lévő 16 képviselőből csak hárman voltak mellette, tizenketten tartózkodtak és egy képviselő ellene szavazott.

 

 

A szavazás előtt a polgármester hosszan indokolta a vétóját. Az indoklásban kifejtette, hogy a képviselőtestület által hozott határozat nem elégséges az új klub megalakításához, sőt fölösleges is. Mindenképpen a társasági szerződés megkötése kell hozzá a két fél között.

 

Elmondta, hogy a múlt héten intenzív tárgyalásokat folytatott a magyar féllel. A tárgyalások eredményeképpen a magyar fél hajlandó a város kérését teljesíteni. Hajlandó a város erre szánt ingatlanjait (2 millió euró értékben) tulajdonba vétel helyett 30 éves bérleti szerződéssel kezelni. Hajlandó továbbá –kompromisszummal- ügyvezetőt kinevezni Rimaszombatból is az új klubban.

 

 

Ez a megegyezés részét képezi majd a társasági szerződés-javaslatnak, amit következő lépésben a bizottságoknak és a képviselőtestületnek is jóvá kell hagynia. A felek megegyeztek, hogy a szerződést a városnak szeptember 15-ig jóvá kell hagynia.

 

Elmondása szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a szerződést az előírások értelmében jóvá kell hagynia a Monopolellenes Hivatalnak is.

 

A polgármester indoklását tehát a képviselők elfogadták.

 

 

Úgy látszik, hogy a Futball Akadémia kérdése Rimaszombatban a finisébe érkezik. Nem hivatalos értesülések szerint a magyar fél kilátásba helyezte, hogy a szeptember 15-i határidő be nem tartása esetén más várost keresnek. Állítólag Losonc jöhet szóba.

 

Rigó László alpolgármester a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy kemény terminust egyeztek ki, ami  tartható. Úgy látja, hogy a város vezetésében nincs olyan érdek, amely szerint el szeretnék odázni a döntést és ezzel kiprovokálni a magyar partnert az együttműködés befejezéséhez a Futball Akadémia kérdésében.

 

Mede Géza    

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!