Szombaton került átadásra Egressy Béni köztéri szobra Komáromban. A szobor a várkapuhoz vezető út bal oldalán, a városi rendőrség épületével szemben látható.

 

A szobor elkészítését még Dr. Szénássy Zoltán, a Jókai Közművelődés és Múzeum Egyesület tiszteletbeli elnöke kezdeményezte 2011-ben, majd miután akadályokba ütköztek, a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre karolta fel a nemes ügyet.

 

Az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom 170. évfordulójának évében így ünnepélyes keretek között avathatták fel a lelkes komáromiak Nagy János felvidéki szobrászművész alkotását.

 

 hirdetes_810x300  
fotó: Komjáthy Lóránt

 

Az ünnepség szombaton délelőtt 10 órakor kezdődött a Városi Művelődési Központban, majd a szobor leleplezésénél folytatódott. Az ünnepi műsorban részt vállaltak:

 

  • Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész, Éliás Tibor Erkel-díjas operaénekes, Nagy Ferenc versmondó, Pfeiferlik Tamás szólóénekes, Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója

 

  • Zongorán közreműködtek: Bíró Attila karnagy, korrepetítor és Fekete Éva a helyi művészeti alapiskola tanára

 

  • a komáromi Egressy Fúvószenekar, Szabó Ferenc vezényletével

 

  • a komáromi énekkarok: a Concordia vegyes kar (Pfeiferlik Annamária), a Gaudium vegyes kar (Stirber Lajos), a Vox Femina női kar (Hoffmann Józsefné Kemenes Vera vezényletével)

 

A rendezvény védnöke Csáky Pál (MKP) politikus, EP-képviselő volt.

 

fotó: Komjáthy Lóránt

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!