Nyitókép: Buday Mária fotója

 

Komárom városvezetése ez év januárjában hozzáfogott a hetes lakótelepen lévő romkápolna felújításához.

 

Első lepésként új vasrácsos kaput készíttettek az üresen tátongó ajtónyílásba, mert az eredetit illetéktelen személyek eltulajdonították. A masszív szerkezetet már január közepén felpróbálták leendő helyére, de ekkor még nem szerelték fel.

 

 hirdetes_300x300  

Az igazi munkálatok február 23-án, szombaton kezdődtek, amikor egy lelkes brigád hozzáfogott a kápolna kitakarításához, melyet a hajléktalanok elképesztő állapotban hagytak.

 

Még ajtó és fedél nélkül.

 

A munkálatokat a város a Bastion Comorra nonprofit szervezet önkénteseinek segítségével végezte. A hibák, hiányosságok felmérését drón segítette, ezáltal felülnézetből is betekintést kaphattak az építményre.

 

Hozzálátnak a munkálatokhoz.

 

Folynak a szerelési munkálatok.

 

A nagytakarítást követően a csapat hozzáfogott a veszélyessé vált, szakadozott tetőszerkezet eltávolításához. Korábbi nyarakon a környező fák széthullatták magvaikat a padlástérbe, s némelyek ki is csíráztak. Most bizarr látványt nyújt, amint a kápolna portól, avartól, esőtől humuszossá vált csupasz mennyezetéről vad facsemeték nyújtózkodnak az ég felé. Persze ezeket is likvidálják majd, hiszen nem a legmegfelelőbb helyen eresztettek gyökeret.

 

A vén fák ágai közt ifjú facsemeték sarjadtak a kápolna tetején.

 

A vén fák ágai közt ifjú facsemeték sarjadtak a kápolna tetején.

 

A legalapvetőbb és legsürgősebb munkálatokat követően hétfőn, február 25-én már fel is szerelték az új, masszív vasrácsos kaput, mely remélhetőleg megakadályozza a hajléktalanok ismételt bejutását.

 

Elkészült a vasrácsos ajtó.

 

A felszerelt vasrácsos ajtó.

 

A tavaszi, nyári hónapokban minden bizonnyal folytatódik majd a kápolna külső és belső felújítása.

 

A füves terület, amelyen az építmény található, korábban mint ortodox és görög-katolikus temető funkcionált, közvetlenül a római-katolikus temető déli oldalánál. Ekkor a kápolna a pravoszláv szerb egyház temetői kápolnájaként szolgált. 1974-ben, amikor Komárom „hetes” lakótelepét elkezdték kiépíteni, a sírkertet megszüntették, az itt található síremlékeket pedig áthordták a pravoszláv templom (Rác templom) kertjébe.

 

A pravoszláv templom kertje a sírkövekkel – Az Erzsébet hídra vezető felnyitható híd jobb oldaláról jól látható.

 

Ezen a területen volt eltemetve az a halhatatlanná vált komáromi gabonakereskedő is, akiről Jókai Mór Aranyemberét, Tímár Mihályt formázta meg. Most az ő sírköve is a pravoszláv templom kertjében található, de hamvai a kápolna térségében lettek eggyé az anyafölddel.

 

A sírkövek áthelyezésekor a kápolnát néhány lelkes műemlékvédőnek sikerült megóvnia a lebontástól. A rendszerváltást követő években a város már egyszer felújíttatta, de az idő és a hajléktalanok mit sem kímélő életvitele ismét megtette hatását.

 

A hetes lakótelep kiépítésekor a hetvenes évek közepén az egykori sírkert területét befüvesítették, és vele párhuzamosan épült fel Komárom három 12 emeletes lakóháza. Az utóbbi egy-két évben kis facsemeték kiültetésére is sor került e térségben. Most, a kápolna renoválása kapcsán a toronyházak lakóiban feléledt a remény, hogy az építmény környékén kellemes szabadidőpark is kiépülhet, mely a saját lakóközösségét szolgálja majd.

 

Buday Mária

 

A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.