Nyitókép: Komjáthy Lóránt

 

Több mint negyven önkéntes gyűjtötte az út szélén és árkokban hagyott hulladékot Kulcsodon, az immáron harmadik alkalommal megrendezett kulcsodi szemétgyűjtési akcióban, március 30-án, szombaton. Ezúttal a szomszédos Medve község önkéntesei is csatlakoztak a gyűjtéshez. Végeredményként több tonna szemét gyűlt össze mindkét csilizközi faluban.

 

Kulcsod község önkormányzata szervezésében a csilizközi faluban már harmadik alkalommal rendezték meg a szemétgyűjtési akciót, melyhez a Kultsot Polgári Társulás és a kulcsodi vadászszervezet is csatlakozott. A munka jól szervezetten és kiváló hangulatban telt, a közösségi összefogás eredményességét pedig bizonyítja a több tonnányi összegyűjtött hulladék.

 

Bognár Csaba, Kulcsod polgármestere elmondta, hogy rendkívül sikeresnek tekinti a megmozdulást, több falubeli kapcsolódott be az akcióba, mint korábban, nagyjából 40-45 személy. Elmondta, fontosnak tartja, hogy továbbra is minden évben megszervezzék a hulladékgyűjtést, és köszönetet mondott a kulcsodiaknak, hogy idejüket nem sajnálva eljöttek és hozzájárultak a falu szebbé tételéhez.

 hirdetes_300x300  

 

A kulcsodiak szombat reggel 8:30-kor indultak útnak. A délelőtt folyamán még tucatnyian csatlakoztak hozzájuk, fotó: Komjáthy Lóránt

 

Nem csak a résztvevők, de a szemét mennyisége is nagyobb volt a korábbi évekhez képest. Abroncsok, gyorséttermek ételdobozai, üdítős fém- és műanyag dobozok, üvegek, kábelek, elhajított gyógyszeres üvegcsék, fóliák, zsákok hevertek a Kulcsodot a medvei határátkelővel összekötő út árkaiban, illetve a Duna felé vezető Dunai úton.

 

A Körkép.sk tudósítója végigkövette a szemétgyűjtést, amely – túlzás nélkül kijelenthető – a faluközösség összetartásának bizonyítékául is szolgál. Korosztályokon átívelő, jó hangulatban telő, valóban építőjellegű akciónak lehettünk tanúi.

 

fotó: Komjáthy Lóránt

 

A helyiektől megtudtuk azt is, hogy a hulladék többsége nem a település lakóitól származik. A falun átvezető úton nagy a forgalom a medvei határátkelő miatt. És bizony vannak, akik a környéken áthaladva egyszerűen kihajítják autójuk ablakán a szemetet.

 

Az alig 400 lelket számláló Kulcsodon egyébként a hulladékszelektálás a helyi öko-udvarnak köszönhetően hatékonyan működik.

 

fotó: Komjáthy Lóránt

 

A szomszédos Medve községben több mint 60 ember kapcsolódott be a hulladékgyűjtési akcióba. Kulacs László helyi polgármestertől megtudtuk, hogy itt is több tonna szemét gyűlt össze a falu környékén. Kiemelte, hogy mindenképp rendszeressé szeretné tenni a megmozdulást, ott ugyanis ez volt az első, így megszervezett hulladékgyűjtés.

 

A szemétgyűjtésből kivették részüket a két község vadászai is, ezen felül jóvoltukból finom vadgulyás elfogyasztásával zárult az akció.

 

fotó: Komjáthy Lóránt
fotó: Komjáthy Lóránt
fotó: Komjáthy Lóránt
fotó: Komjáthy Lóránt
fotó: Komjáthy Lóránt
fotó: Komjáthy Lóránt
fotó: Komjáthy Lóránt
fotó: Komjáthy Lóránt
fotó: Komjáthy Lóránt
fotó: Komjáthy Lóránt

 

Csoportkép a sikeres délelőtt után, fotó: Komjáthy Lóránt

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.