Kellemes környezetben zajlott Csallóköz legújabb piaca. A nagyszegpusztai Villa Filiaban május 1-je délelőtt a Tanyasi Vásárnak, délutánját pedig a majálisozásnak szentelték. Megközelítőleg ötven kézműves és háztáji termék-árus gyűlt össze. A portékák között finomságok, ajándéktárgyak, virágkülönlegességek, házi termékek és egyéb áruk voltak.

 

 

A gyermekek nagy örömére állatsimogató sarok is volt a Villa Filia udvarán. A gyöngytyúkokat kicsik-nagyon egyaránt megcsodálták.

 hirdetes_300x300  

 

 

A nagycétényi levendula-gazdaság képviselői is jelen voltak a piacon. Eladásra kínáltak szörpöket, mint például citromfű, levendula és menta ízesítésben. Különböző egyéb levendula-vánkoskákat is árusítottak.

 

Megszárított levendulával töltjük meg a kis párnákat. Közkedvelt ajándéktárgy manapság.” – részletezte Csányi Mónika a Körkép.sk-nak.

 

„Termékeink az egész év folyamán kaphatóak.”

– fogalmazott. A vásáron családi vállalkozásukat mutatták be, hiszen Mónika férjével karöltve készíti termékeiket.

 

 

Egy szépkorú néni többek között péksüteményeit, pogácsáit árusította. Kínálatában szerepelt tepertőspogácsa, sajtos tekercs és aprópogácsa, de volt kráfli is. Elmondta, hogy bár a kőttés inkább az Érsekújvári járásban jellemző, ő is örömmel készíti, ezért is hozott a vásárra.

 

Sokak számára újdonság volt, kérdeztek is róla.

 

„Nagyon szeretem készíteni és a szerdai vásárra már hétfőn megcsináltam, ugyanis a készítése időigényese”  – fejtette ki. A szépkorú néni boldogan kínálta portékáját: „Kóstoljon, egyen csak, ami Önbe fér!” – mondta. „Az igazi nagymama-féle sülteknek nincs mása!” – hallatszott egy vásárlótól.

 

 

Kasznár Palika boldogan újságolta hírportálunknak, hogy a mai piacon felújított standdal és számtalan újdonsággal várja a vásárlókat.

 

 

Egy másik standnál bio- és 100 %-os, vitamindús aróniákat árultak. A nagymihályi biofarmon készített termékek jótékony hatásáról híresek. „Nagyon jó visszajelzéseink vannak, hiszen a vásárlók kifejtik, az életükben mi változott mióta ezt fogyasztják.” – mondtq büszkén az árus.

 

 

A nagymegyeri kézműves sörök standjánál nők-férfiak egyaránt megálltak. A látogatók kedvükre válogathattak a Rye Island Beer különböző söreiből. „Készítünk erősebbet, gyöngébbet, világosat, sötétet. Én például a világos IPÁT szeretem.” – ismertette termékeiket Baranyai Szilárd nagymegyeri sörkészítő.

 

 

Az üvegek gondos díszítésére is odafigyelő csallóköziek kezdetekben csak kedvtelésből, később már nagyban folytatták a sörkészítést:

 

Immár második éve nagyban foglalkozunk sörgyártással, azelőtt csak hobbiszinten készítettem.”  Az elkészítés módjáról Baranyai Szilárdtól megtudtuk, „Tradicionális módon készítjük, kell hozzá víz, komló, árpamaláta és élesztő. Igaz sok munka van vele, de egyre nagyobb igény van rá, hála Istennek.” Céljaikkal kapcsolatban a Körkép.sk-nak kifejtette, hogy lassan megnyitják saját sörfőzdéjüket is.

 

 

Takács Gabriella a vásár ötletének eredetéről hírportálunknak elmondta, hogy már tíz éve megálmodta, de annak megvalósítása váratott magára.

 

„Majálist ugyan már hatodik éve szervezünk, amit mindig május 1-je délután tartunk kultúrműsorral színesítve. Figyeltük, hogy egyre inkább teret hódít a piacozás, s ezen felbuzdulva, úgy döntöttünk, mi is megcsináljuk az első tanyasi vásárt” – részletezte Takács Gabi ötletgazda.

 

 

A többnyire csendes rendezvényeknek, jógatáboroknak otthont adó hely emelte a vásár hangulatát: „Ügyeltünk arra is, hogy az árusok és az érdeklődők egyaránt elégedettek legyenek a Villa Filia nyújtotta környezettel. Külön gondoskodtunk arról, hogy a látogatók egy-egy beszélgetéshez, a finomságok elfogyasztásához le is tudjanak ülni.” – részletezte a főszervező.

 

Az ötletgazdát további céljaikról is megkérdeztük, miszerint „Háromhetente vasárnaponként szeretnénk piacot tartani.”  A következő május 19-én lesz.

 

 

A vásárolgatás egész délelőtt folyt. A május 1-i rendezvény ideje alatt változatos ételkínálat közül válogathattak a jelenlévők. Örömteli találkozások, beszélgetések helyszíne is volt Nagyszegpuszta, ahol a jelenlvők közül többen is elmondták, hogy legközelebb is eljönnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek és szöveg: Laky Erzsébet


 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.