Nyitókép: europeana.eu

 

Július 12-én emléktáblát avattak Ipolyság neves szülöttének, Ady Endre egyik múzsájának, Déry Tibor titkos szerelmének és a XX. század egyik nagy magyar írója, Karinthy Frigyes feleségének, dr. Böhm Arankának emlékére.

 

Az emléktábla dr. Kiss László orvostörténész, illetve a Honti Múzeum és Galéria Baráti Köre kezdeményezésére készült el, s foglalhatta el helyét a Honti Múzeum udvarán, Ipolyságon.

 

Leleplezésre várva. Böhm Aranka emléktáblája a holokauszt-emlékmű szomszédságában kapott helyet, ami nem véletlen. Zsidó származása miatt Karinthy feleségét is Auschwitzba hurcolták, ahonnan többé nem tért vissza. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

 hirdetes_810x300  

Pálinkás Tibor, a Honti Múzeum és Galéria igazgatója, köszöntőbeszédében felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy jeles elődeinkről valamilyen módon rendszeresen megemlékezzünk, személyüknek és tetteiknek emléket állítsunk, példaként felmutatva az elkövetkező generációknak. Beszédében kitért arra is, hogy Ipolyságon eddig csupán egy orvos érdemelte ki, hogy emléktábla őrizze a nevét:

 

„Ez lesz a második orvosnak állított emléktábla Ipolyságon, a másik Kovács Sebestény Endréé, aki egy modern kórházzal ajándékozta meg az akkori Ipolyságot”

 

–  fogalmazott beszédében Pálinkás.

 

Kiss László és Pálinkás Tibor (Fotó: Kapusník Csaba)

 

Böhm Aranka méltatását, életpályának bemutatását az emléktábla ötletgazdája, dr. Kiss László vállalta magára. Elmondása szerint sokáig kérdéses volt az utókor számára, hol születhetett nagy írónk második felesége. Kezdetben apró utalások irányították a figyelmet Ipolyságra csupán.

 

„A nagyanyámnak  világéletében egyetlen foga volt elől. Azt is kiverte egy kofa az ipolysági piacon, amikor alku közben hajba kaptak”

 

– idézett Karinthy Márton Ördöggörcs című művéből a szónok.

 

Végül dr. Kiss László tett pontot az ügy végére aprólékos kutatómunkát követően.

 

„Böhm Arankának lehetséges ipolysági gyökereire először a Honti Lapok 2006-ban megjelent 4. számában hívtam fel a figyelmet, majd a következő, 2007-es év, 1. számában már bizonyított tényként közölhettem  ipolysági születését. Aranka 1893-as ipolysági születését anyakönyvi kivonattal nem tudjuk alátámasztani. Van azonban egy nyomós, közvetett bizonyítékunk. A Semmelweis Egyetem Levéltárának anyagát közreadó, ún. Promóciós Könyvek III. kötetében, az 1931/32-es iskolaévet tárgyaló oldalon, a 3670. számú bejegyzés így szól: Karinthy Frigyes Ernőné Böhm Aranka, Ipolyság, 1893. 07. 17.”

 

– magyarázta az orvostörténész.

 

 

A beszédeket követően leleplezték Böhm Aranka emléktábláját. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

(Fotó: Kapusník Csaba)

 

Karinthy Frigyes unokája, Karinthy Márton is meghívást kapott a rendezvényre, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott eleget tenni a felkérésnek. Ígérete szerint azonban egy későbbi időpontban szívesen ellátogat az Ipoly-menti kisvárosba, hogy Böhm Aranka emléktáblájánál is leróhassa tiszteletét nagyszülei emléke előtt.

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.