A Fészek Családi Kör augusztus 9-én nyílt napot szervezett Komárom belvárosában. Az alig egy éve alakult polgári társulás több színvonalas rendezvényt tartott már. 2019 februárjától a Villa Camarum Polgári Társulással karöltve négy tartalmas előadást szerveztek a Zichy-pontban, mely a kisgyermekes családok életviteli kérdéseivel foglalkozott.

 

Péntek délelőtti rendezvényük mesébe illően harmonikusra sikerült. Ennek egyik oka, hogy az egész program a természetben folyt le, és nem mellékes, hogy mindehhez hozzásegített a szép idő is. Az érdeklődő anyukák, apukák és nagymamák babáikkal együtt a belvárosi Lehár parkban találkoztak, ahol kültéri pokrócokon, a hűs fák árnyékában telepedtek le. Így az egész rendezvény piknikszerű jelleget öltött, mindemellett tartalmas időtöltésnek bizonyult.

 

A Fészek Családi Kör Polgári Társulás alapítói, Szegi Aranka és Molnár Krisztina hordozókendős anyukák, akik felmérték a környezetükben élő szülők közösségi igényeit, és eszerint folytatják tevékenységüket. Jelen esetben is segítő, építő jellegű témákkal készültek.

 

 hirdetes_300x300  

Elsőként Szegi Aranka hordozási tanácsadó előadását hallgathatták meg az egybegyűltek, Hagyományos módszer modern eszközökkel címmel. Lényege, hogy a kisgyermekes anyukák visszanyúlnak dédanyáik, ükanyáik módszereikhez, és napi tevékenységük során a testükre rögzítik csecsemőiket. Így tennivalóikat is zavartalanul végezhetik, és a gyermek is folyamatosan biztonságban érzi magát.

 

Sötétkékben Molnár Krisztina, alapító, szervező.

 

A tanácsadó elárulta, hogy minden ismeretét önképzéssel szerezte meg, mert eredeti végzettségét tekintve agrármérnök. Viszont most, két kisgyermekes anyukaként szívesen megosztja tapasztalatait másokkal, hogy segítsen ezen ősi módszer elsajátításban, és rámutasson annak sokféle előnyére.

 

Szegi Aranka előbb ismertette a hordozókendők sokféleségét, s egyben felhívta a figyelmet, hogy nem ugyanaz, mint a baba-kenguru hordozóeszköz. E másodikkal érdemes vigyázni, mert nem mindegyik fajtája biztonságos a baba szempontjából.

 

Kétféle hordozókendőt mutatott be, az egyik a rugalmas kendő, mely elöl-hordozásra alkalmas. Egyszerűen megköthető, nagyon kényelmes a babának, hátránya viszont, hogy éppen rugalmas anyaga miatt csak kisebb testsúlynál, tehát csecsemőkorban alkalmazható.

 

 

Az előadó leginkább a szövött kendőt ajánlotta, melyet a legsokoldalúbb hordozóeszköznek tart, egészen az újszülött kortól a „hordozós kor” végéig használható. Elöl és háton is alkalmazható, a szövéstípusnak köszönhetően a baba itt biztonságosan és helyes pozícióban tud elhelyezkedni. Teljes testfelületével, magzatpózban az anyjához tapad. Megkötése első látásra elég bonyolultnak tűnik és időigényes, viszont rövid idő alatt bárki megfelelő rutint szerezhet benne.

 

Szegi Aranka beszélt még a kötődő nevelésről, az együtt alvás jelentőségéről és nem utolsó sorban a szoptatás fontosságáról is.

 

Az előadás kötetlen beszélgetésben folytatódott, majd a Séta a szoptatásért elnevezésű  felvonulásra került sor, melyen a hordozókendős és babakocsis anyukák, apukák végigsétáltak a Nádor utcán. A menettel kapcsolódni kívántak a szoptatás világnapjához, s felhívni a közfigyelmet az anyatejjel történő táplálás felbecsülhetetlen értékére.

 

Jobbról Szegi Aranka, egy vállalkozó anyukán bemutatja a szövött kendő használatát.

 

A napi program még ezzel nem ért véget, a kisgyermekes menet következő célja az Anglia park volt, ahol ismét egy gyermekbarát, piknikszerű rendezvényre került sor, szintén tartalmas előadással.

 

Itt Molnár Krisztina koach segítő tapasztalatait, tanácsait hallgathatták meg az érdeklődők, melyet Énkép és énidő anyaként előadásában foglalt össze. Az előadások és kötetlen beszélgetések mindkét helyszínen magyar nyelven történtek, így bízhatunk benne, hogy a nemzetépítés egy aprónak tűnő, de jelentős mozzanata is ott lapul a kezdeményezésben.

 

Hajrá, csak így tovább, szaporodjatok, sokasodjatok, adjátok tovább a jót, hordozzátok, ahogy ükanyátok, s szépszavú őshonos nemzetünkkel töltsétek be a Felvidéket, s ha lehet, a Kárpát-medencét!

 

Buday Mária

 

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.