Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Az almágyi falunapot megzavarta az eső. A szervezők, a szereplők, de főleg a közönség bízott benne, hogy zavartalanul folynak le a műsorszámok, ám Szent Péter mégiscsak közbeszólt. Viszont az egészben az a jó, hogy a gulyás ekkorra már elfogyott. És ez azt jelenti, hogy a falunap javarésze már lebonyolódott még az eső beállta előtt.

 

„Kár volt az esőért, de egészében véve jónak értékelem a falunapot. A visszajelzések a résztvevők részéről pozitívak és én ennek nagyon örülök.”

 

– mondja el portálunknak Agócs Gyula a község polgármestere. 

 

 hirdetes_300x300  

A mintegy 700 lakosú községet zömmel katolikus vallású magyar emberek lakják, de viszonylag magas a roma származású lakosok részaránya is. Fekvésénél fogva a Gortva-patak völgyében fontos helyet foglal el a térségben. Csomópontot, útelágazást képez, itt találkozik az út Fülek és Rimaszombat felől, majd innen folytatódik át a Medvesalján keresztül a szomszédos Magyarországra Salgótarján felé.

 

Almágyiak és a (kedves) vendégek. Fotó: Mede Géza

 

Az utóbbi években igen jelentős a lakosság kulturális tevékenysége. Ez a néphagyományok ápolását jelenti, de szórakozást és jó mókát is jelent a lelkesen bekapcsolódó embereknek és a közönségnek egyaránt.

 

Évek óta színvonalas az almágyi falunap is. Magas részvétel jellemzi, ami egyértelműen a szervezés jó színvonalából, a műsorok sokszínűségéből fakad.

 

„A műsorok választásánál elsőrendű szempontunk a színvonal mellett, hogy megpróbáljuk minden korosztály igényét kielégíteni. A fiatalok zeneigénye mellett tehát van a hagyományos dal és tánc, de nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek szórakoztatására is. Ezt a kultúrműsor mellett a sok játék- és szórakozási lehetőségekkel igyekszünk nekik (és az anyukáknak) biztosítani. Meg szoktuk hallgatni a kritikát, a jó tanácsot, úgy érzem, hogy ez egészében véve ki is fizetődik nekünk.”

 

Almágyi (fiatalabb) énekkórus. Fotó Mede Géza

 

A falunapon aktívan részt vettek tánccal az Ózdiak, zenével és énekkel az Egerszalókiak is. 

 

„Egerszalók évek óta testvértelepülésünk, nagyon jó kapcsolatot ápolunk velük, főleg kulturális téren. Jönnek minden évben, természetesen mi is részt veszünk az ő rendezvényeiken.”

 

– mondja a polgármester.

 

Almágy községnek három éneklőcsoportja van. Az idősebb és a fiatalabb asszonyok kórusa és a férfikórus. Népdalokat, nótákat énekelnek, de előadnak mindenféle népi játékokat is. Közel – távol ismerik a csoportokat, büszkén mondják, hogy hívják őket mindenfelé. Szívesen mennek. Szórakoztatnak, szórakoznak. 

 

Ózdi táncosok. Fotó: Mede Géza

 

A meghívó szerint eső esetén a kultúrházban kellett volna, hogy folytatódjon a kultúrműsor. Erre viszont nem került sor. A polgármester szerint:

 

„Tulajdonképpen nem sok maradt el a műsorból, ezt pedig okosabbnak véltük az iskolában lebonyolítani. A kultúrházunkat, amely egyben községháza is, most modernizálásra készítjük. A Környezetvédelmi minisztériumtól kaptunk 400 ezer eurós dotációt az épület energia-igényességének a csökkentésére. A falköpeny szigetelése, nyílászárók cseréje, tető, kazánok cseréje és az ezzel összefüggő munkák következnek.”

 

Kérésünkre arról is informál, hogy az Iskolaügyi Minisztériumtól is kaptak 180 ezer eurót az idén, amiből négy szaktantermet fognak felújítani az iskolában.

 

„A múlt évben újítottuk fel az iskola épületének óvodai részét a Kárpát Medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül. Köszönet Magyarországnak így most a környék legmodernebb óvodájával rendelkezünk. Elmondhatom, hogy a szülők nagyon elégedettek az eredménnyel. Teljes szervezettségű iskolánk van, nagy épülettel, így még mindig sok marad hátra a teljes felújításból.”

 

Agócs Gyula polgármester. Fotó: Mede Géza

 

A polgármester a végére hozzáteszi:

 

„A szereplőkön kívül nagyon sokan segítenek bennünket a szervezésben is. Főleg az iskola csapatát, köztük a pedagógusokat szeretném megdicsérni, hogy a gyerekek műsorának felkészítése mellett aktívan részt vettek a falunap fárasztó lebonyolításában is.”

 

A falunap az iskolában egy kis mulatozással zárult. Felléptek, táncra perdültek a szereplők.

 

„Mit csináljunk drága druszám, ha már egyszer kint megeredt az eső? Szórakozunk egyet mi is. Ne csak mindig dolgozzunk!” – mondta vidáman tánc közben az egyik közülük.

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.