Négy és fél év telt el azóta, hogy a gútai telektulajdonosok ígéretet kaptak a város Déli Zónájának közművesítésére. Az ügy a sok ígérgetés után talán most mozdulhat el a holtpontról.

 

     A Körkép.sk helyszíni tudósításából kiderül:

 

    – Mi a gond a gútai Déli Zóna építkezési célból kimért telkeivel

    – Ki a felelős a kialakult helyzetért

 hirdetes_300x300  

    – Mikor és mi hozhat végre megoldást

 

Alaphelyzet

 

Gúta az egyik legmagyarabb település a Csallóközben, mely megőrizte kisvárosi jellegét. A Pozsonyhoz közeli állapotokhoz képest itt a szlovák lakosság betelepülése sem annyira jellemző. Évente mintegy 110 gyermek születik, és hozzávetőlegesen 150-en halnak meg.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet!

 

A természetes népszaporulat érdekében fontos lenne, hogy a helyi családok saját fészket rakhassanak, önálló építkezésbe kezdhessenek, esetleg helyi lakóparkba költözhessenek.

 

A Déli Zónát ebből a célból alakította ki a város még 15 éve. Mivel kezdtek betelni az építkezésre alkalmas telkek és az új utcák, az önkormányzat úgy döntött, hogy apró parcellákra osztja a tulajdonában levő Déli Zónát. Közel 100 építkezési telek lett így kialakítva lakópark, családi házak, sorházak, és azok járulékos épületei számára.

 

Csakhogy volt egy kis gond a területtel. Nem volt közművesítve, így a telkek termőföldként, nem pedig építkezési területként kerültek eladásra. Így vette meg 2015. júliusában 3-4 további helyi lakossal együtt Bagin Tamás gazda is, hogy ott családi házát építhessen a családja számára. Azzal az ígérettel a város részéről, hogy a közművesítést legkésőbb 2016 tavaszáig elvégzik.

 

Az ígéret azonban sajnos ígéret maradt. Egészen mostanáig.

 

A Körkép.sk a helyszínen járt utána az okoknak (témája van? Keresse a Körképet!)

 

Horváth Árpád: Kicsit elkapkodtuk

 

Pénteken 11 órakor Horváth Árpád polgármester az irodájában fogad bennünket. Láthatóan felkészült. Előtte a tervdokumentáció, mint mondja, a városi hivatal illetékesével, Mészáros Imrével is konzultált az ügyről

 

„Sajnos valahol elkapkodtuk, ezt őszintén megvallom és magam is belátom“ – ad igazat a polgármester Bagin Tamásnak, aki az elmúlt években, amit csak lehetett, már mindent megpróbált az ügy elmozdítása érdekében.

 

„Azt nem értem, hogy a többszöri megkeresés ellenére sem voltak hajlandók érdemben foglalkozni a kérdéssel. Holott személyesen és írásban is próbálkoztam nem egyszer” – panaszolja Bagin Tamás.

 

Bagin Tamás a Déli Zónával kapcsolatos helyzetet magyarázza. Kép: Körkép.sk

 

„Azt gondoltuk, hogy itt majd sorban megvesznek 15-20 telket, a városnak bejön fél millió euró, és abból megoldjuk a közművesítést. De nem jött be sajnos“ – magyarázza Horváth Árpád.

 

Mivel a közművesítés hiányzott, a lakosok inkább úgy döntöttek, hogy kivárnak.

 

Némi pénzt ennek ellenére a város azért vissza tudott forgatni a projektbe. A terület egy részét lekövezték, hogy ha nem is betonút, de legalább stabil út vezessen oda. Két éve pedig a vízvezetéket is behúzták,  illetve mint utólag kiderült, egy semmire sem jó villanyvezetéket is.

 

Az elavult tervdokumentáció miatt lett késés

 

Csakhogy 2016-2017-ben a Déli Zóna infrastruktúrájának kiépítésére vonatkozó tervdokumentáció már öreg volt, a nyolc évvel azelőtti, 2008-as állapotoknak felelt meg.

 

Így mire elindulhatott volna a villanyteleppel az egyeztetés, a kivitelező jelezte, hogy az nem felel meg a jelenlegi előírásoknak, és abba áramot nem adnak. Időközben ugyanis megváltoztak a dimenziók. Rengeteg a klíma a lakásokban, villanyfűtésre térnek rá az emberek, amihez viszont trafó kell. Így leállt a dolog.

 

2017-ben a város új mérésekkel megkezdte a közművesítéshez szükséges új tervdokumentáció előkészítését, mely 2018.november 28-án végre el is készült.  A villanytelep kisebb-nagyobb módosításokkal azt el is fogadta, így 2019. április 10-én a város részéről aláírásra került a villanyteleppel való szerződés a Déli Zóna villamosításának elvégzéséről. Konkrétan 49 családi ház számára, benne már a trafóállomással.

 

Horváth Árpád, Gúta polgármestere hivatalában fogadott bennünket, és készséggel adott felvilágosítást. Kép: Körkép.sk

 

Természetesen megkerestük a villanytelep képviselőjét is, aki megerősítette, hogy a várossal idén tavasszal kötötték meg az új szerződést. Jelenleg az abban foglalt feltételek teljesítésére várnak a város részéről.

 

A villanytelep készen áll

 

„Olyan még soha nem fordult elő, hogy ha minden szükséges papírt megkapunk, ne csináltuk volna meg a villanyvezeték bevezetését“ – mondta érdeklődésünkre Néveri János a villanytelep részéről.

 

A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy a város részéről jelenleg már csak a trafóállomás miatti gócpont rendezésére van szükség (lásd képünket). A geodéták épp a terület bemérését végzik, hogy az ott lakó hét család telkén a villanyáram odavezethető legyen a trafóállomáshoz. Ehhez tárgyi teher megkötésére van szükség, melyről szerződést kötnek.

 

A Déli Zóna tervrajza, pirossal a gócpont van bekarikázva. Kép: Gúta város honlapja.

 

Horváth Árpád szerint az egész folyamat legkésőbb 2019 november végéig lezárul, ezt követően a területet átruházzák a villanytelepre és megkezdődhet a villanyáram behúzása. Mint mondta, az egész projekt költségvetése, melyet egyébként a villanytelep áll, több százezer euró.

 

„Minden egyéb szükséges dokumentáció a város részéről már rendezve van. Amennyiben a villanytelep jövő évi költségvetésének részét képezi a villanyhálózat behúzása, akkor reális a jövő tavaszi időpont“ – fogalmaz a polgármester, aki szerint így hamarosan az építkezések is megkezdődhetnek.

 

A Déli Zóna fejlődése múlik a projekten

 

Az évek alatt a város időközben rájött, hogy e beruházás nélkül a Déli Zóna nem működhet. A hiányzó villanyvezeték kiépítése után azonban egy élhető lakópark alakulhat ki, és várható, hogy a telkek iránti igény is megugrik.

 

A szeptember 16-i, hétfői önkormányzati ülésen a polgármester a Körképnek elmondta azt is, hogy várhatóan tömblakásépítésre is felkínálnak az ottani területből. Egy telek erre a célra 300 ezer euró lesz. Érdeklődők elmondása szerint már vannak.

 

A Déli Zóna egy része, ahol jövőre már remélhetőleg elkezdődhet az építkezés. Kép: Körkép.sk

 

„Nekünk most már nem csak a Bagin Tamás, hanem mindenki végett fontos a megoldás. Mert ezután még attraktívabbá válnak a telkek és megkezdődik az eladá.“  – zárta a polgármester.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet!

 

Tanulság

 

És hogy mi ebből a tanulság? Azt kérdésünkre Halász Béla városi képviselő, a város építésügyi, területtervezési és városfejlesztési komissziójának elnöke fogalmazta meg:

 

„Sokkal jobb őszintén elmondani az embereknek mi a valós helyzet, mint valótlan információkat adni. Sok szempontja van az ügynek, de valószínűleg jobban át kellett volna gondolni ezt négy éve, amikor meghirdették.“

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.