2019 szeptember 13 – 15. között 12. alkalommal került megrendezésre a Komáromi Borkorzó. A belvárosi prezentáció a régió legízesebb borait sorakoztatta fel, s mindemellett helyet biztosított a meghívott egri vendégborászok számára is. A rendezvényre Komárom legreprezentáltabb helyszínén, a Klapka György téren került sor, ahol – már bevált szokás szerint – stílusos fabódék szolgálták a kereslet és kínálat lebonyolítását.

 

A régió borászai közül az Anegel Wines Zselízről, az Amicius Bátorkesziről, a Borvin szintén Bátorkesziről, a Chateau Rúban  Fűrről, a Víno Tajna Tajnasáriról, és a Világi Winery Helenbáról jelet meg.

 

Az Egri borvidékről a Bolyki pincészet, a Demeter borászat és Gróf Buttler borászat hozta el napfényes dombtetőik legfinomabb nedűit.

 

 hirdetes_300x300  

 

A kiváló vörös- és fehérborok mellett az ínyencséget kedvelők megkóstolhatták a legkülönfélébb gyümölcsborokat is.  Ám ha valaki egy mohítóra, vagy jó kávéra vágyott, az is megtalálta a magáét.

 

És ahol az italok sokfélesége várja az embert, ott az ételek sem hiányozhatnak a kínálatból.  A fesztivál jellegű rendezvényen jelen volt a Griff vendéglátó egység, gazdag kínálatával sokféle igényt kielégített: a cigánypecsenye, a sültkolbász, a libamáj, a kacsasült illata lengte be nemcsak a Klapka-teret, de a Nádor utcát is.  Emellett még lehetett kapni kemencés lepényt, sült burgonyaszirmot, apró-pizzát, amerikai hot-dogot, nagyon finom sajtkülönlegességeket…  A vendégek a térre kihelyezett asztalok mellett fogyaszthatták el a lacikonyhás vásári ételeket, és a finomabbnál-finomabb borkülönlegességeket.

 

A borkorzóval már évek óta egyszerre fut a Jókai Bablevesfőző Verseny, amelyre az Anglia Parkban, a Tiszti Pavilon közelében került sor. A versenyre két-három fős csapatok jelentkezhettek. A bírálók figyelemmel kísérték az egész főzési folyamatot, végül a látvány- és az ízhatás alapján hozták meg döntéseiket.

 

 

A Klapka-téri társalgásokban többen fölvetették azt a gondolatot, hogy a vásári jellegű étel- és italfogyasztásnak megfelelőbb helyet nyújtana a tágas Anglia park, mely szintén a belváros részét képezi, mint Komárom patinás főtere.  E szimbolikus értékeket hordozó történelmi helyszín legszebb, legjelentősebb ünnepeinknek hivatott közösségi teret biztosítani. Ezt az elgondolást talán a városvezetés is fontolóra vehetné.

 

Mindemellett a rendezvény nagyon hangulatos volt. A Tiszti Pavilon oldalánál felállított nagyszínpadon, és Klapka György szobránál kialakított ún. borszínpadon  különféle stílusú élőzene pezsdítette jókedvre a nézelődőket. Nagy tetszésnyilvánítást tudhatott a magáénak Dankó Géza alkalmi cigánybandája, akik a legközkedveltebb magyar nótákkal, cigányzenével szórakoztatta a közönséget.

 

 

A gyermekeket a tarka, héliumtöltésű mesefigurák sokadalma örvendeztette, s emellett a színes homok-kép készítés biztosított számukra kreatív, szórakoztató foglalkozást. A tevékenység viszonylag újdonságként hatott rájuk, és szívesen eltöltötték itt az időt.

 

A Komáromi Borkorzó valamennyi korosztály számára kellemes kikapcsolódást, élmény-teli órákat biztosított. Persze, legtöbb élvezetet a finom borok kedvelőnek nyújtott, hiszen most e nemes italé volt a főszerep.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.