Az elmúlt hétvégén három nagyobb rendezvény keltette fel portálunk figyelmét. Az egyik a hagyományos szeptember végi Gömöri Vásár Rimaszombatban, a másik a Gömöri Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szervezésében sorra került Zöldség és gyümölcs kiállítás, a harmadik pedig a Rimaszécsen megrendezésre került Szent Hubertus Lovasnap. A kellemes időben sok ember látogatta meg a rendezvényeket. Ott voltunk mi is, hogy képet adjunk olvasóinknak, akik személyesen nem tudtak részt venni az eseményeken.

 

Rimaszombatban a város mára visszatért a középkorban kialakult, hagyományos rendezéshez. A vásárt ma már a város főterén rendezik. Az áru, a vásárosok és a vásárlók közelebb kerültek egymáshoz, egy olyan közegbe, amely a két nap alatt csak nekik szolgál. És ez jó.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az áruválaszték a szokásos volt. Megfigyelhető, hogy a vásárlók inkább jöttek-mentek, mint vásároltak. Az asszonyok észrevehetően óvatosan vásároltak, nézegettek, turkálgattak az áru között. A férfinép se nagyon tolongott a jó murci-kóstolók körül, a sült-kacsacombról nem is beszélve. Sajnos, kevés a pénz. Mondták is egymás közt, hogy inkább megisznak egy felest, meg egy sört a Hét törpében. Az árusok arcáról se lehetett ezúttal sok jót leolvasni. Ami talán a népnek élményt jelentett, az a jó idő és a találkozás az ismerősökkel a vásári forgatagban.

 

A másik rendezvény a Zöldség és gyümölcs kiállítás volt a Kultúrházban. Lelkes kertészek 1973-ban rendezték meg először Rimaszombatban, a mostani már a negyvenhatodik volt, amelyen 112 kiállító 1040 terméket állított ki. Volt köztük gyümölcs, zöldség, bor, méz, állatok és hústermékek is.

 

 

A nagy hagyománnyal rendelkező kiállítás érdekes volt a látogató számára. Látni lehetett, hogy nagy hozzáértéssel állították össze, így szolgálta nemcsak a fogyasztók, hanem a termelők érdekeit is. A versenyzői szellem mellett most érvényesült az oktatói szándék is.  Sőt emellett a gyerekeknek is elsőrendű szórakozást nyújtott.

 

A harmadik rendezvényre Rimaszécsen került sor. A Szent Hubertus Lovasnap keretén belül felvonult a közönség szórakoztatására több, mint ötven lovas. Huszárok, betyárok, kozákok, csikósok, de fogathajtók is.

 

Hagyományosan rendezték a műsort is. Egy háromórás tereplovaglás után került sor a„rókavadászatra” a futballpályán, amit még csikósbemutató, kozákok bemutatkozása, fogathajtás követett.

 

 

Nagyon sok néző volt jelen a rendezvényen. Bátran kijelenthetjük, hogy itt volt a környék összes gyereke, főleg ők szórakoztak láthatóan jól.

 

A lovasok elmondták portálunknak, hogy szívesen járnak Rimaszécsre, mindig sikerül egy örömteli napot eltölteni a barátokkal, ózdiakkal, de sok szlovák lovas is van itt ilyenkor.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.