Nyitókép: Buday Mária


Ebben az évben november 15 -17 között rendezték meg Komáromban a hagyományos András-napi vásárt. A népünnepélynek is számító rendezvény gyökerei régi időkbe nyúlnak vissza. Szerencsére lassan kezd visszakerülni a köztudatba, hogy a falusi „búcsúk” és a városokban rendezett évenkénti nagyobb vásárok az adott helység  katolikus temploma védőszentjének ünnepéhez, annak egyházi értelemben vett „búcsújához” kötődik.

 

Nem véletlen hát, hogy Komáromban az András-napi vásár megközelítőleg egybe esik a város legnagyobb temploma, a Szent András bazilika búcsújával.

 

fotó: Buday Mária

 

A jelenlegi templomot a jezsuiták  építették, névadója Szent András apostol, aki elsőként követte Jézust, és testvérét Simont is erre buzdította. Az apostolról minden évben november 30-án emlékezünk meg.  

 hirdetes_300x300  

 

fotó: Buday Mária

 

Az András-nap már az adventi időszak, a kisböjt  közeledtét jelzi, ami egy szerényebb életvitelre int, hiszen a hozzá legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja. Vallási értelemben pedig ez nem a nagy bevásárlásokról, az ajándékszerzésről szól, hanem a belső elcsöndesülésről.  Ezt megelőzően azonban a „nagyvásár” mindig is igazi népünnepélynek számított.

 

fotó: Buday Mária

 

A komáromi  nagyvásár  több, mint két évszázados múltra tekint vissza.  A helységet 1745-ben Mária Terézia szabad királyi várossá nyilvánította, ami által elnyerte a vásártartási jogot. A vásárok intenzitása természetesen mindig az egyes történelmi korszakok lehetőségeihez igazodott.  Például a szocializmus „építése” idején a vallási ünnepek visszaszorítása, a magántulajdon felszámolása  a „búcsúk”, vásárok fokozatos megszűnését vonta maga után, csupán a rendszerváltást követő években kezdtek ismét felélénkülni.

 

fotó: Buday Mária

 

Az „újraélesztés” idejétől a komáromi  András-napi vásár néhányszor helyet változtatott, pár éve a városvezetés a Madonna-bástyán álló  „Kőszűz” valamint az új  Egressy-szobor közelében, a várfal előtti térséget nevezte ki a vásár színhelyéül.

 

fotó: Buday Mária

 

A háromnapos rendezvény mára szinte nemzetközi vásárrá nőtte ki magát, hiszen a felvidéki árusokon kívül érkeztek árusok Magyarországról, Csehországból, Erdélyből, Lengyelországból.

 

fotó: Buday Mária

 

Az idei évben a borongós, változékony időjárás kissé befolyásolta a vásár hangulatát is. Ennek ellenére kilátogatott a város apraja-nagyja, de talán kevesebb időt töltöttek itt el, és kevesebb pénzt költöttek, mint az előző évi verőfényes vásáron, ami bizony elkedvetlenített több eladót is. 

 

fotó: Buday Mária

 

Persze mindezek ellenére az érdeklődők számtalan dologban gyönyörködhettek, és természetesen vásárolhattak is. Volt itt minden, ami szemnek-szájnak ingere, újdonságként sült gyümölcsteák, medvehagymából, fekete berkenyéből készült termékek, hidegen sajtolt bio- gyümölcslevek. De kóstolhattunk karamellás édességeket, holland sajtokat, kürtöskalácsot a legkülönfélébb ízesítéssel, disznótoros ételek sokaságát, sültlibát, finom borokat, gyógynövényes elixíreket, Terchová -i lélekmelegítő italokat, mézet minden mennyiségben.

 

fotó: Buday Mária

 

Természetesen a ruhanemű és a különféle textiláru sem hiányzott, gyönyörködhettünk a liptói gyapjúkelmékben,  kalotaszegi szőttesekben, kutya-szerelmeseknek szánt díszpárnákban,  a népi motívumokkal cifrázott magyaros ruhaneműkben, nemzeti öntudatra serkentő falvédőkben.

 

fotó: Buday Mária

 

Láthattunk a vásárban nagyon szép és hasznos kézműves termékeket is, fazekasok, asztalosok, bádogosok, szappankészítők, ékszerészek remek alkotásait.

 

fotó: Buday Mária

 

Talán a legnagyobb népszerűségnek Ambrus Attila  (A Viszkis) egyedi készítésű kerámiái örvendtek, sokan megcsodálták a nem mindennapi életutat maga mögött tudó ügyeskezű mester alkotásait.  Jelszava is megállította egy-egy pillanatra az arra haladókat:
„Bármit csinálsz, azt csináld jól.”

 

Ambrus Attila egyedi készítésű kerámiái, fotó: Buday Mária

 

Persze a vásár elmaradhatatlan adrenalin-fokozói is közkedveltek voltak, a nem mindennapos élményre vágyó gyerekek és felnőttek a legkülönfélébb méretű és sebességű körhintákon, hullámvasutakon élvezhették a száguldást.

 

fotó: Buday Mária

 

Vasárnapra már nap is ragyogóan sütött, így az András-napi vásár utolsó órái végül is kellemesen teltek.

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!