A békeláng, ahogyan azt a neve is mutatja, a béke szimbóluma. A Betlehemi Kisjézus üzenete a világ népeinek. Felhívja a figyelmet az emberi szívekben mindig is ott lappangó béke érzetének a fontosságára. Azt sugallja, hogy elő kell venni ezt az érzetet, a békevágyat, hiszen ma talán nagyobb szüksége van rá az emberiségnek, mint valaha. Az emberek letöltik maguknak, hazaviszik, hogy a karácsony esti családi békesség és nyugalom mellett megérinthesse őket az az egyetemesség, amelyet a békeláng kínál a jámbor embernek.

 

Ebben a folyamatban a cserkészeknek nagy szerep jutott.

 

Minden évben Betlehemből, a Születés Bazilikájából hozzák el a Kisjézus jászola melletti örökmécses lángjának egy szeletét Bécsbe. Bécsből Pozsonyba kerül, ahol a központi lángátadó ünnepségen a cserkészek átveszik és útjára indítják azt az érdeklődőknek Szlovákia csaknem 200 településére.

 

 hirdetes_300x300  

Gömörben a rimaszombati 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat végzi el ezt a feladatot. Most a feledi vasútállomáson vették át a lángot a szlovák cserkészektől és előre meghatározott útvonalon vitték tovább a körzetükben.

 

 

Egyházasbáston, a kultúrházban már várták a lángot. Az összegyűlt emberek karácsonyi énekekkel üdvözölték a cserkészeket, miközben az elkészített mécsesüket ott szorongatták a kezükben.

 

Csúsz Balázs a cserkészek nevében üdvözölte a jelenlevőket, hangsúlyozta a békeláng jelentőségét és fontosságát.

 

„Bástba már harmadik alkalommal hozzuk el a lángot. Nagy örömömre szolgál, hogy most is nagyon sokan jöttek el. Kihasználom az alkalmat és külön megköszönöm a községnek azt a táborozási lehetőséget, amelyet minden nyáron biztosítanak nekünk a község határában levő Mogyoróskútnál. Elmondhatom, hogy cserkészeink mindig nagy élménnyel térnek haza innen. Köszönjük”

 

– mondta Csúsz Balázs.

 

 

Ezután a cserkészek a magukkal hozott lánggal meggyújtották a jelenlévők mécseseit.

 

A lángot a cserkészektől átvette a jelenlévő Gombás Dezsőné, Erdőkövesd polgármestere is, hogy a magyarországi testvértelepülésre is elvigye azt.

 

A Betlehemi Békeláng megérkezése egy községi rendezvény része volt, ugyanis nemcsak a Békeláng érkezett meg a helyi kultúrházba, hanem a Mikulás is Lappföldről, így nagy örömben volt részük a gyerkőcöknek is. Az örömüket még tetézte, hogy mese előadást is nézhettek, sőt egyenesen részt is vehettek rajta.

 

Ezenkívül volt még kultúrműsor a helyi nyugdíjasklub szervezésében, majd a végén finom karácsonyi káposztalevessel és forralt borral melegíthették magukat az emberek.

 

A színvonalas karácsonyi akciót Egyházasbást község helyi önkormányzata rendezte a nyugdíjasokkal és az aktív lakosokkal karöltve.

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.