Nyitókép: teespring.com

 

Használatlan ruhadarabjai annak?  Felfrissítené a ruhatárát, de nem akar sokat költekezni? A legjobb megoldást rá a fővárosban találja, a pozsonyi magyar katolikusok szervezésében.

 

A Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség az Isten által teremtett világ iránti felelősség és a szeretet jegyében közösségi ruhabörzét szervez. A kezdeményezés célja, hogy az embereket az újrahasznosításra buzdítsa, mellyel örömet szerezhetnek maguknak, harcolva a pazarlás ellen és egy jobb világ megteremtésében. Ez utóbbi jellemzői ugyanis embertársaink munkájának megbecsülése és a világ megóvása.

 

Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora, egyházjogász, a Pozsonyi Főegyházmegye helyettes bírósági helynöke a Körkép.sk-nak elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy ilyen  közösségi ruhabörzét szerveznek. Reménytelt szívvel hirdették meg a kezdeményezést: „Reméljük, sikere lesz, s talán a jövőben rendszeressé is tudjuk tenni a hasonló alkalmakat” – tette hozzá.

 hirdetes_300x300  

 

Foto: www.independent.co.uk

 

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban Tamás atya elmondta, hogy szeretnének majd egy hasonlót börzét tartani, ahol a kínálat a kisgyermekruha lesz.

 

„Istennek hála, közösségünkben számos kisgyermekes család is van, s mint tudjuk, egy kisgyermek gyorsan nő, tehát némely ruhadarabját alig hordja. Ezzel is szeretnénk segítségére lenni a gyermekes családoknak, hogy ruhákat cserélve, vagy jelképes áron megvásárolva azokat, gazdaságosabban oldhassák meg a ruházkodást, s a még jó ruhadarabok további használatuk által teljesítsék küldetésüket. Hiszen némelyik alig hordott ruhát pazarlás csak úgy simán kiselejtezni, legyen szó gyermekek vagy felnőttek ruháiról”

 

– magyarázta.

 

Mint mondta, az ötlet több hasonló pozsonyi kezdeményezés alapján született, melyeket a város szlovák nyelvű keresztény közösségei tartottak a közelmúltban.

 

„Jó nagyböjti lehetőségnek tűnt ez a lényegében karitatív célt is szolgáló projekt. És persze a teremtett világ védelme érdekében jó minél több figyelemfelkeltő próbálkozással tanulni, tanítani a tudatos környezetkímélő életmódot, vele párhuzamosan az embertárs iránti szolidaritást, az egymásra figyelő segítségnyújtás kreatív lehetőségeit.”

 

– válaszolta érdeklődésünkre. A lelkipásztor úgy véli, hogy az ilyen kezdeményezés is segíthet tudatosan, szeretettel jobban odafigyelni Istenre és egymásra. Ez pedig beleillik mindannyiunk böjti feladat-listájába.

 

Foto: archívum

 

Tamás atya elmondta azt is, hogy olyan személyeket is várnak az eseményre – főként a helyi Szociális Testvérek, akik a Közösségi Házban vállalták a börze koordinálását -, akik még nem jártak a Ferienčík-utcai központban, sőt akiket a ferences templomból sem ismernek eddig.

 

„Nem kell félni, nem vár senkit számonkérés, vagy vizsgáztatás hittanból, de nyugodtan kérhet bárki egy teát vagy kávét, körülnézhet a könyvtárban, megtekintheti az itt találkozó ifjúság faliújságain műveiket, beszélgethet, kérdezhet. Tehát egy nyitott légkörű napok sora a cél.”

 

– hívott ezúton is minden érdeklődőt a börzére a lelkiatya.

 

Felirat: oberlo.com

 

A ruhák leadásának időpontjai: március 5-én, csütörtökön 16.30 és 17.30 között, majd március 6-án, pénteken 9.00 és 10.00 óra között. A kínálat megtekintésére következő héten, azaz március 9-én és 10-én, hétfőn és kedden kerül sor.

 

A szervezők az adományokat jótékonysági célra ajánlják fel, az ott maradt ruhadarabokat pedig szeretetszolgálatoknak adományozzák.

 

Molnár Tamás atya szeretettel várja a Körkép.sk olvasóit és az érdeklődőket is a rendezvényre: „Aki teheti, kérem, térjen be legalább néhány percre…”

 

Csatlakozzunk örömmel a kezdeményezéshez, hogy közösen varázsoljuk szebbé a világot!

 

Bővebb információ ITT.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.