Három héttel vagyunk a választás után, melynek eredményét időközben beárnyékolta a koronavírus. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy magyarságunk sorsdöntő kérdéseit most sem szabad lebecsülnünk, foglalkoznunk kell vele ezek között a nehéz körülmények között is.

 

Ezért a gömöri régióban kérdeztünk meg olyan polgármestereket, akik szűkebb és tágabb környezetük számára már bizonyítottak az évek során. Portálunk egyrészt afelől érdeklődött, hogy három hét távlatából mi a véleményük a választásról, annak eredményéről, másrészt hogyan képzelik el a felvidéki magyarság jövőjét.

 

Agócs Gyula, Almágy község polgármestere, az MKP járási elnökségének a tagja:

 

 hirdetes_300x300  

A választási eredmény rossz. A vezető emberek elszámolták magukat. Tudták, hogy vereség lesz, mégis erőltették. Úgy látom, most nyalogatják a sebeiket. Véleményem szerint nem szabad visszanézni. Hogy sajnos-e, vagy hála istennek, most van időnk bőven gondolkodni. Nem szabad már most osztogatni a funkciókat. Az idő hoz okos dolgokat.

 

A lapok újraosztásánál nem szabad kompromisszumokba bocsátkozni. Aki nem odavaló, azt nem kell odaengedni. Tisztességes emberek kellenek, húzóemberek. És mindegy, hogy a Hídból-e, vagy máshonnan. Én úgy látom, együtt lehet velük működni. Persze, nem a lejárt, kompromittálódott emberekkel. Hibának tartom, hogy nem szólítottuk meg kellő alázatossággal a nem pártembereket. Az eredmény ismert, az emberek szlovák pártokat választottak. Ilyen hibát a jövőben el kell kerülni. Meg kell becsülni azokat az embereket is, akik nem politizálnak. Főleg ezután, ha azt akarjuk, hogy egy párt legyen.

 

Rákosi János, Lénártfala polgármestere a Gömöri Városok és Falvak Társulásának a vezetőségi tagja:

 

Nagyon sajnálatosnak tartom a választások eredményét a magyarság szempontjából. Legalább az egyik pártunk bejuthatott volna. De ez van. Nagyon nehéz megítélni, hogy a bekerült pártok megfelelően fognak-e bennünket megfelelően képviselni vagy nem.

 

Most azon kell dolgozni, hogy hogyan tovább. Nem szabad halogatni a dolgot. Az a véleményem, hogy a pártok mostanra kialakult ügyvivő testületeit össze kell hívni tárgyalni. Tárgyalni kell egy párt létrehozásáról. Nem szabad megvárni, míg felállnak a pártok új vezetőségei. Persze azt is látni kell, hogy ehhez egy erős „rendezőelv” szükséges. Egy tekintéllyel rendelkező kollektívára gondolok, olyanra például, mint a „kerekasztal” volt. Vagy legyen az egy erős egyéniség, mint például Albert Sándor professzor. Úgy vélem, ha ilyen körülmények között el tudna indulni az újjászületés, akkor várhatnánk eredményt is. Olyan eredményt, amire a magyarságnak nagy szüksége van.

 

Kisfaludi Nándor, Serke község független polgármestere:

 

Nagyon sajnálom az eredményt és azt, hogy nem volt egyezség a pártjaink között. Én mindig a falunak dolgoztam, igyekeztem kimaradni a politikából amennyire csak lehetett. Úgy gondolom, hogy eredményeink is voltak. Persze, volt hova szólni, volt hol kopogtatni. Ezek után már nehezebb lesz.

 

Egy magyar párt kell. Először rendet kell tenni, utána létrehozni egy egységes pártot, észszerű kompromisszumokkal. Én látok erre esélyt.

 

Molnár Gyula, Tajti polgármestere, a MOST-HÍD kerületi alelnöke:

 

Úgy ítélem meg, hogy a választások nem tükrözték a valóságot. A régiónk még ennyi segítséget soha nem kapott, mint az elmúlt választási időszakban. Az embereket nem érdekelték az eredmények. Ez van. Talán idővel látni fogják a hátrányt. Úgy gondolom három hét még kevés ehhez. Nagyon sok fog múlni azon is, hogy azok az ismeretlen pártok, akiket választottunk, fognak-e velünk törődni. Mi továbbra is fogunk pályázni, de félek, hogy a pályázatainkat nem fogják elfogadni.

 

Az a véleményem, hogy most még nehéz megítélni, mi kell a magyarságnak. Időnk viszont bőven van a felkészülésre. Nem szabad elkapkodni. Egy biztos, személycseréknek lenniük kell. De hogyan? Döntse el a két párt, hogyan tovább.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.