Komárom városában Keszegh Béla polgármester múlt heti összegzése alapján továbbra sincs igazolt koronavírusos fertőzés. Azok a személyek, akiknél szükségszerű, karanténban vannak, a gyanús eseteknél pedig folyik a tesztelés.

 

A polgármester kéri a lakosokat, hogy továbbra is tartsák be a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseket, előírásokat, hogy a járvány terjedésének minél kisebb esélye legyen.

 

A városban elkezdték a célirányos fertőtlenítést, elsősorban a szeméttárolók környékén, és olyan pontokon, ahol legnagyobb a valószínűsége a fertőzés felbukkanásának, terjedésének.

 

 hirdetes_300x300  

A városi hivatal továbbra is korlátozott üzemmódban működik, kérik a lakosokat, hogy az elektronikus ügyintézést részesítsék előnyben, valamint telefonon tájékozódjanak. A komáromi iskolákban tovább folytatódik a digitális oktatás, amelyet a városi hivatal is megfelelő módon támogat.

 

Mint arról saját magunk is meggyőződhetünk az egyes iskolák honlapjának és Facebookoldalának áttekintésével láthatjuk, hogy az összes oktatási intézményben hatalmas erőbedobással folyik a munka. Mindez a tanulóktól, a pedagógusoktól, valamint a szülőktől is maximális erőfeszítést követel. Váratlanul egy új helyzet alakult ki, amellyel a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt meg kell birkózniuk.

 

Mint már köztudott, az oktatási tárca utasítása alapján a kényszerszünet idején az alap- és középiskolás diákok otthon tanulnak, saját órarendjük szerint. A tananyagot és a vele kapcsolatos tudnivalókat az osztályfőnököktől, illetve a szaktanároktól elektronikus úton, az iskola edupage rendszerén keresztül kapják meg.

 

 

Komáromban a Jókai Mór Alapiskola, az Eötvös Utcai Alapiskola, a Munka Utcai Alapiskola, a Selye János Gimnázium, valamint a Marianum Egyházi Iskolaközpont egyaránt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a tanulók digitális felkészítése minél hatékonyabb legyen.

 

A Jókai Mór Alapiskola FB oldalán például jól nyomon követhetjük a kicsik olvasáskészségét, íráskészségét, a szlovák nyelv gyakorlását vagy a memoriterek elsajátítását. Mindezeket rövid videofelvételeken, fényképeken mutatják be tanító nénijüknek.

 

Külön hangsúlyt érdemel, hogy a húsvéti ünnepeket követő héten lesznek Komáromban az alapiskolai beíratások. Erről Komárom Város honlapján, valamint az egyes alapiskolák honlapján és FB oldalán is szerezhetnek információt az érintett szülők. Tekintettel a szükségállapot miatt kialakult helyzetre, idén ennek lefolyása is bizonyos korlátok közé szorul, amelyről a Városi Hivatal körlevéllel tájékoztatta az érintett iskolákat, és ezeken keresztül a szülőket.

 

 

Az alapiskolák 1. évfolyamába beíratandók azok a gyermekek, akik 2020. augusztus 31-ig betöltik 6. életévüket. A beíratásra az alapiskolák épületében kerül sor a következő időpontokban:

 

2020. április 15-én, szerdán, 08.00 – 17.00 óra között

2020. április 16-án, csütörtökön, 08.00 – 17.00 óra között

2020. április 17-én, pénteken,  08.00 – 17.00 óra között

 

A beíratáshoz szükséges dokumentumok a gyermek születési anyakönyvi kivonata, illetve mindkét szülő személyigazolványa (esetlegesen a gyermek elhelyezéséről szóló bírósági végzés).

 

A beíratáson mindig csak a gyermek egy törvényes képviselője lehet jelen, akinek fel kell mutatnia a másik törvényes képviselő felhatalmazását, hogy eljárjon a nevében. Kérik a szülőket, hogy NE VIGYÉK MAGUKKAL A BEÍRATANDÓ GYERMEKET! Az iskolák a gyermekek jelenléte nélkül végzik a beíratásokat. A szülőnek időpontot kell egyeztetnie az általa érdekelt iskolával telefonon vagy email-ben április 6. és április 14. között, munkanapokon 08.00 és 15.00 között.

 

A komáromi magyar tanítási nyelvű alapiskolák elérhetőségei:

 

Eötvös Utcai Alapiskola: [email protected]   0902 710 107
Jókai Mór Alapiskola: [email protected]    0910 980 466
Munka Utcai Alapiskola: [email protected]  0915 391 315
Marianum Egyházi Iskolaközp. [email protected]   0918 490 570

 

A fenti adatokat minden iskola közzé tette saját honlapján is.

 

Mindnyájunk örömét szolgálja, hogy Komáromban hosszú évtizedek óta négy magyar tanítási nyelvű alapiskola működik, melyeknek a kötelező tananyag átadása mellett megvannak a saját jellegzetes erősségei is. Fő érdemük azonban teljes mértékben megegyezik, melyet Majer Péter az Eötvös Utcai Alapiskola igazgatója a következőképpen fogalmazott meg:

 

„Ebben a nehéz helyzetben is eljött a döntés ideje – az alapiskolába történő beiratkozás napja. Ez egy komoly lépés a szülőktől, mely nagyon nagy hatással lesz minden gyermek életére. Az alapiskolába lépés minden gyermeknek nagy változást, új kihívásokat hoz, szabályok megértését és elfogadását jelenti, ezért nagyon fontos, hogy a gyermekük az általános iskolai oktatást az anyanyelvén sajátítsa el.”



Minden magyar anyanyelvű szülőnek ajánlatos, hogy a fenti jótanácsot megfontolja, és nyitott szívvel fogadja.

 

Buday Mária

Fotók és videó:  A komáromi Jókai Mór Alapiskola FB oldaláról.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!