Nyitókép: TASR/Henrich Mišovič

 

A Pozsony Megyei Önkormányzat arra kérte a szlovák külügyminisztériumot, hogy zárják ki a közös érdekű projektekből (PCI) a Csallóközt átszelő Pozsony–Schwechat kőolajvezeték megépítésének projektjét. Pozsony megye nem ért egyet azzal, hogy a kőolajvezetéket Csallóköz védett vízgazdálkodási területén keresztül vezessék át.

 

 „Számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a kőolajvezetéket Csallóközön keresztül vezessék. Ez a projekt elfogadhatatlan veszélyt jelent, mindemellett veszélyezteti Európa föld alatti ivóvíz forrását. A Csallóközt átszelő kőolajvezeték megépítése szöges ellentétben áll Pozsony megye régiójának településrendezési elvével, továbbá a védett területek természetes víztározásáról szóló törvény is tiltja“

 

– jelentette ki Juraj Droba megyeelnök.

 hirdetes_300x300  

 

 „Tekintettel arra, hogy a kormány a programnyilatkozatában is elutasító álláspontot fogalmazott meg a Csallóközön átvezető kőolajvezetékkel kapcsolatban, kérelmeztük a Csallóközt átszelő Pozsony–Schwechat kőolajvezeték projektjének minél gyorsabbi kizárást a közös érdekű projektekből (PCI), amely az Európai Bizottság versenyben lévő projektjei között szerepel a kőolaj-infrastruktúra kategóriában”

 

– magyarázta Elena Pätoprstá, Pozsony megye alelnöke.

 

A Csallóközön átívelő kőolajvezeték amellett, hogy ökológiai kockázatot jelent, veszélyezteti Európa legnagyobb föld alatti ivóvíztározóját. Továbbá a védett területek természetes víztározásáról szóló törvény is kimondja, hogy a védett vízgazdálkodási területen tilos kőolajvezetéket vagy más csővezetéket építeni szennyező anyagok szállítására.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!