A komáromi Jókai Mór Alapiskola, korábbi nevén Béke Utcai Alapiskola, a város legnagyobb múltú oktatási intézményei közé tartozik. Az ötvenes évek derekán kezdte el működését, s azóta generációk sora nevelkedett fel benne.

 

Most, a járványveszély idején ugyanúgy, mint a többi tanintézmény, kénytelen volt bezárni kapuit a tanulóifjúság előtt, viszont a Szülői Közösség az épület környékének szépítésén ez idő alatt is szorgosan tevékenykedett.

 

Az iskola nyugati falánál egy kültéri tantermet hoztak létre, melynek építését egyébként
(a járványveszélytől függetlenül) már a tél végén elkezdték. A rendszerváltás előtti évtizedekben a szóbanforgó területen az iskola Kisállattenyésztőinek Szakköre tevékenykedett, akik leginkább díszmadarak tartásával, gondozásával foglalkoztak. Akkoriban színes tollú papagájok, pintyek, különféle énekes madarak csivitelésétől zengett ez a félreeső zug.  Ám az idők változásával a szakkör megszűnt, végül a terület kihasználatlan maradt.

 

 hirdetes_300x300  
Kültéri tanterem az előkészület folyamatában – kép az iskola közösségi oldaláról

 

Így a tanulók szüleiben felmerült a gondolat, hogy megfelelő funkcióval lássák el, és egy kültéri nyitott tantermet álmodtak meg ide. Ennek eredményeképpen pár hónap alatt felépült a hangulatos tanterem, melynek berendezése erdei kirándulóhelyek pihenőire emlékeztet.

 

A munkálatok költségeit a Szülői Közösség különféle pályázatokból, szülői hozzájárulásokból, valamint képviselői támogatásokból fedezte. Ez utóbbiak név szerint Andruskó Imre, Batta György, Korpás Péter, Tárnok Magdolna, valamint Less Károly támogatásai.

 

Gerendás Norbert alkotása, fotó, Buday Mária

 

Az iskola térségének szépítése a tanterem elkészültével nem fejeződött be, most kültéri, fafaragású szobrok készülnek.  A hatvanas, hetvenes években nagyon sok kanadai nyárfát telepítettek a környékére, így az iskola elé is, és ezek közül néhány elöregedett példány nem kerülhette el a kivágást. Megmaradt csonkjuk a fa eredeti helyén most további funkciót kap, a jövőben mutatós szobrok formájában kelnek majd életre.

 

A munkálatokat Gerendás Norbert fafaragó mester végzi, aki közel húsz esztendeje foglalkozik a fa művészi alakításával. A farönkök az iskola főbejáratának közelében találhatók, itt kerülnek megmunkálásra.  Az első szoborban máris gyönyörködhetünk, amely egy könyvhalmazon ülő bagoly formáját vette fel. Köztudott tény, hogy a baglyot már az ókori görögök is a bölcsesség madarának tekintették, és térségeinkben ma is a tudás jelképe. Ennek értelmében nagyszerű szimbólum az alapműveltséget adó intézmény előtt. A második szobor is már készülőben van, az iskola névadójának, Jókai Mórnak képmását ábrázolja, mely a külső szemlélő számára is asszociálja az intézmény szellemiségét.

 

 

Ezeken kívül még három szobor készül majd, melyeknek megvan a tervezete, ám a tanulók részére meglepetés lesz.

 

Két és fél hónapos távoktatás után az alsó tagozatosok, valamint az 5. évfolyam tanulói éppen gyereknapkor, június elsején léphetnek be újra az iskolába. Nagy ünnep lesz ez, csak másként, mint a korábbi években. Akkor örültek, hogy gyereknapon nincs tanítás, most meg majd annak, hogy végre személyesen is találkoznak, és ismét együtt tanulhatnak. Mert közösségben lenni jó.  Persze a játék, a közös szórakozás sem marad távol egyetlen tanuló gondolatától sem.

 

Gerendás Norbert alkotása, fotó, Buday Mária

 

Mindezekhez hozzájárul még a kültéri tanterem, s a kültéri szobrok újdonsága.
Mert az élet mindig hoz valami jót, valami szépet.

 

Buday Mária

Képek a szerző felvételei, valamint két kép az intézmény közösségi oldaláról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.