Nyitókép: A volt Nehézgépgyár (ZŤS) területe

 

A közelmúltban felröppent a hír, hogy egy kassai beruházó sörgyárat akar építeni Rimaszombatban. A Körkép.sk utánajárt, mennyire igaz az értesülés, van-e a hírnek valós, releváns értéke néhány hét elteltével is.

 

Megtudtuk, hogy Rimaszombat képviselő-testületét júniusi ülésén a beruházó részletesen informálta a szándékáról. Eszerint a város ipari parkjában sörgyárat építenének, ahol kezdetben 300 embernek adnának munkát. A képviselő-testület a szándéknyilatkozatot egyhangúlag jóváhagyta és biztosította a beruházót a szándék feltétel nélküli támogatásáról.

 

A Körkép.sk megtudta, hogy azóta már az operatív tárgyalások folynak. Látogatásunkkor is éppen egy ilyen tárgyalás zajlott a város és a beruházó között.

 hirdetes_300x300  

 

Tárgyalás a város vezetése és a beruházó képviselői között.

 

Rigó László alpolgármester portálunknak elmondta, hogy aktívan közleműködnek, intézkednek a beruházás előkészítése terén.

 

„Kérték a segítségünket. Mi még nem határoztuk el, hogy társszerződést vállalunk-e, ennek ellenére ők végzik az előkészületi tevékenységüket. Mi természetesen minden segítséget megadunk nekik.”

 

Ing. Frantisek Kurilla Dr.Sc. a beruházó képviselője is készségesen informálta portálunkat az elképzeléseikről:

 

Elmondta, hogy a sörgyár kapacitása 100 ezer hektoliter sör lesz évente. Hogy elképzelésünk legyen arról, hogy ez mit jelent, az Urpin sörgyár Besztercebányán 90 ezer hektolitert gyárt évente.  A legmodernebb német és cseh technológia alkalmazása lesz a biztosíték a jó minőségű sör gyártására. 6500 tonna malátát is fognak gyártani, amiből 2200 tonna lesz a saját szükséglet, a többit eladják. Ezen kívül számolnak még gyümölcs feldolgozásával is.

 

„Kezdetben 300 munkaerővel számolunk, ami később 500-ra emelkedik. 50-50 % lesz a női és férfi alkalmazott. A bérek nagysága kezdetben 700 euró, később a teljesítménytől függően ez emelkedhet 1400 euróra is.”

 

A beruházási költségek nagysága számításaik szerint 100 millió euró lesz, amely 7 év alatt térülhet meg. Az üzembe helyezés határideje 2024.

 

A hires gömöri sör cimkéje, a múlt idő jelével

 

A kezdéssel már most ősszel számolnak, úgy, hogy tavaszig meglegyenek az előkészítési és felmérési munkák. Tavasszal aztán kezdődhetnének az épületek szerelései.

 

„Örülünk, hogy a város rendelkezésünkre bocsátja az ipari parkot és minden segítséget megad. Sajnos arról még nem döntöttek, hogy az alakuló részvénytársaságnak tagja akarnak-e lenni 20 százalékkal, vagy nem, ennek ellenére mi végezzük a dolgunkat. A területi engedélyeztetés van most folyamatban, ezzel sok a dolgunk. Az építkezési engedély kiadásához tulajdonképpen megvan a kidolgozott dokumentációnk, tudniillik Szerbiában egy ugyanilyen sörgyárat építünk”

 

mondta Kurilla.

 

A további kérdéseinkre elmondta, úgy érzik, itt minden feltétel megvan egy sörgyár működtetéséhez. A sörgyártásnak van hagyománya, a sörárpa termesztésének is, amit persze fel szeretnének újítani. A jövőben a feldolgozáshoz szükséges minőségi gyümölcs termesztésével is itt számolnak.

 

Az Ipari park a volt Nehézgépgyár ( ZTS) mögött

 

A beruházás anyagi vonzatával kapcsolatban főleg a beruházási bankok eddigi pozitív hozzáállását emelte ki. Annak ellenére, hogy eddig még nem tárgyaltak hivatalosan, számolnak az állam segítségével is.

 

Megkeresésünkre a polgármester óvatosabban nyilatkozott:

 

„Örülünk. A képviselők határozata értelmében minden segítséget megadunk a beruházásnak. De félünk is kicsit a végső fejleményektől, mert sokszor pórul jártunk már beruházóinkkal. Ígérgettek, aztán semmi. Úgy van ez, akit a kígyó egyszer megcsíp, az a gyíktól is fél. De reménykedünk, hogy ezúttal lesz az elképzelésből valami”

 

– mondta a város első embere.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.