Hagymapucolás, burgonyatisztítás, nevetgélés és miegymás a János-kertben… 

 

 

A bográcsos ételek megmérettetése gyermekprogramokban is bővelkedett. A délutáni kiemelt műsorszám Lőrincz Roland és Nagy Noémi előadóművészek koncertje volt, akik 2018-tól Ketten az úton folytatják a pályafutásukat.

 

 

Az augusztus 8-i gasztrorendezvényen mindenki tette a dolgát a katlanok, bográcsok körül. „Gyere, barátom, kóstold meg, adunk a véleményedre!”- kiáltott az egyik szakács az ismerősének.

 

 

 hirdetes_300x300  
A csapatok odaadóan készítették az étkeket.  Földváry Terézia polgármester örömmel látogatta meg az egyes társaságokat, beszélgetett a jelenlévőkkel.

 

 

A versenyre tizenhárom csapat nevezett be, hogy összemérjék főzőtudományukat. Ebből három főzőcsapat tagjai fiatalokból álltak, akik fiatalos lendülettel készítették versenyételeiket. A nagy gyakorlattal rendelkezőkhöz hasonlóan készült az ő főztjük is. Odafigyeltek a fűszerezésre és vidáman várták, míg elkészül a remekművük.

 

Földváry Terézia polgármester köszönti a jelenlévőket.

 

Titkos összetevők, különleges ízek párosítása és húskombinációk – többnyire ezek jellemezték a családok, baráti társaságok főztjeit. Az ételek között volt többek között őzpörkölt galuskával, pincepörkölt, őzgulyás, szarvasgulyás, de még ipolymenti vadgulyás is. Volt olyan vadétel, amelybe háromféle vadhúst raktak, sőt sertéskörmöt is tettek.

 

 

Szalonszív az étel neve, amelyet „szívből szívvel szívesen” készítettek a Békei és Sárosfai Cimbora Népdalkör tagjai az érdeklődőknek. Mint elmondták, egy „nem szokványos recepttel kedveskedtek, hiszen karamellizált narancshéj az alapja, aminek egyedi ízt kölcsönzött a foghagyma. Az étel ismertetőjegye, hogy pörkölttel ellentétben a vadashoz hasonlít, csak zöldség és tejszín nélküli” – magyarázták.

 

 

A receptet valójában az internetről szerezték be, csak picit módosítottak rajta. A Népdalkör tagjaitól megtudtuk, hogy a békei csoport 1978-ban alakult, akikhez 2014-ben csatlakoztak a sárosfaiak, s igyekeznek az elődök hagyományait folytatni. Szomorúan magyarázták, hogy sajnos a tagok közül hiányoznak a fiatalok, hiszen nagyon nehéz őket rávenni arra, hogy szabadidejükben népdalénekléssel is foglalkozzanak. A közeljövőről annyit mondtak, hogy a 11-tagú csoport fellépései függenek a járványhelyzettől. Nagyon szeretnék, ha tudásukat át tudnák adni a fiataloknak.

 

 

A Csemadok sárosfai alapszervezete sem tétlenkedett. Örömmel és szeretettel sütögették a lángost és a palacsintát. Az érdeklődők megkóstolhatták a közkedvelt bodzaszörpjüket is, amelyből akár még haza is vihettek.

 

 

Miközben rotyogtak a kondérok, a szakácsok beszélgettek. Az étkeket a zsűri és a jelenlévők is értékelték, s öt díj került kiosztásra.

 

 

A nyári délutánon jókat szórakoztak a legkisebbek is. Kitombolhatták magukat úgy a légvárban, mind pancsolás közben. Voltak, akik a kreativitásuknak adtak teret, s a kézműveskedést választották.

 

 

A délutáni koncert során Nagy Noémi és Lőrincz Roland dalba öntöttek bocsánatkérést, megénekelték a szerelem dalait, s kalandozásra hívták a közönséget.

 

Videó ITT és ITT.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PDfUYcaJOtM&feature=youtu.be

Az est folyamán Kovács Koppány és Derzsi György is műsorszámot adtak.

 

 

A jelenlévők nagyon dicsérték a VIII. Jánoskerti-ízek bográcsos ételek fesztiválját. Többször is hallható volt a „jó itt lenni” – megállapítás. Ez pozitív visszajelzés Sárosfa önkormányzata (főszervező) felé is. A jelenlévők díjazták, hogy ők is értékelhetik az ételeket.
További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.