Nagylél település az egykori tanyavilág apró maradványa a Duna partján, mely közigazgatásilag Csallóköz-aranyos részét képezi. A falucska állítólag Lél (Lehel) vezérről kapta a nevét, és az ő népessége telepedett meg e mesés vidéken. A tanyavilág közvetlen közelében található Nagylél szigete, melyet a Duna egyik ki- és visszafolyó oldalága zár közre. Ennek köszönhetően egy háborítatlan természeti szépség tárulkozik a szemünk elé.

 

 

A néphiedelem szerint a sziget egykor tündérek birodalma volt, valószínűleg ezt a csodás hangulatot érzékelhették a Mandaléna című mesefilm készítői is, hiszen 1986-ban itt forgatták a Grimm-testvérek könyve alapján készült csehszlovák-német koprodukciós filmet.

 hirdetes_810x300  

 

Nagyléli sziget – térkép

 

Nagylél községet, valamint a szigetet a Komárom – Pozsony között haladó 63-as főútról közelíthetjük meg, Komárom irányából érkezve Csallóközaranyost követően a bal felé elágazó többkanyaros mellékútra térünk le. A néhányházas településre beérve, a Duna töltésvonaláról egy keskeny gyaloghidat pillantunk meg, amely az oldalágon átívelve átvezet bennünket a sziget rejtelmes világába. A hidacska az itt készült mesefilm alapján a Mandaléna (Mahuliena) nevet viseli. Egyébként a régi időkben a sziget csak gázlókon keresztül volt megközelíthető.

 

 

A több mint 3 km hosszúságú, nagy kiterjedésű sziget 1974 óta természetvédelmi terület, mely a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) gondozása alá tartozik.   Növényvilága igen változatos, a sziget jelentős részét ártéri erdők borítják, melyeket főként a vizes élőhelyet kedvelő nyár és fűz ligetek képeznek, de a közbeeső, dús fűvel borított réteken csodálnivaló, többszázéves magányos tölgyeket is láthatunk.

 

A sziget egyben különleges madárvédelmi terület, olyan ritka madárfajokat pillanthatunk meg, mint a partifecske, jégmadár, fekete gólya. Sétánk során mindenfelé békésen legelésző háziállatokat, teheneket, kecskéket, lovakat is szemügyre vehetünk, ugyanis közvetlenül a sziget előtt, a település szélén egy ökofarm működik.

 

 

A Lél-sziget élővilága tájvédelmi oltalom alá tartozik, de a turistajelzésekkel is megjelölt ösvényeken kellő tisztelettel nagyon szép, akár 8 – 10 kilométeres körtúrát is tehetünk. A sziget egyébként kerékpárral is könnyen bejárható.

E varázslatos mesevilág az ég kékjével, a természet zöldjével, a békesség csendjével igazi relaxáció testnek és léleknek.

 

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.