Nyitókép: Körkép.sk

 

Nem mernék arra vállalkozni, hogy megmondjam, ha nincs olyan borongós eső a hétvégén, mint amilyen volt,  akkor kevesebben vagy többen lettek volna otthonaikon kívül, mint voltak. Gondolva arra, hogy a múlt héten életbe lépett intézkedések a városban is érvényesek.

 

 

Ebből a szombat reggeli piacon vajmi keveset lehetett érzékelni. Ha nem is tömött sorok, de a megszokott számú sokadalom volt jelen. Hosszú sorokban álltak a savanyításra kiszemelt káposztaért, az asztalokon is zöldségek, gyümölcsök várták vásárlóikat.

 hirdetes_300x300  

 

 

Nem mellékesen nagy mennyiségben voltak kínálatban a temetőbe szánt koszorúk, élő és művirágok. Elvileg ezeknek nem sok köze van az élelmiszerekhez, s ezért nem lett volna ok sem eladásra felkínálni, sem vásárolni, de ez itt nem volt téma. Erről is váltottam néhány szót a piaccsarnok egyik üzletében, akhol azt mondták, hogy úgy hallották, hogy őrzik a temetőket. A kíváncsiság elvezetett oda, hiszen nincs messze a piactól, de ezzel akkor, mármint a temető őrzésével nem találkoztam.

 

 

Látogatóval se nagyon, de az egyik temetői bejárat mögötti sírokon egy kedves mókus szaladgált. Nyilvánvalóan ő nem kapott tájékoztatást arról, hogy a rendelkezések nem engedélyezik a temetői látogatásokat.

 

 

Visszatérve a piacra és a beszélgetésre, szó esett az üzletekről és nyitva tartásukról is. A rendelet utóbbit nem tiltja, csak éppen leszámítva a kivételeket, nem engedélyezi azt, hogy a lakosok betérjenek oda.

 

Az állam így spórolja meg azt, hogy ne kelljjen kártérítést fizetnie az üzlettulajdonosoknak, hiszen azok így nem az előírás miatt, hanem vásárló hiányában kénytelenek bezárni azokat

 

– hangzott el nem kis keserűséggel.

 

 

A rossz idő ellenére úgy szombaton, mint vasárnap tettem egy sétát Losonc határában, a várost körülölelő erdőkben. Nem voltam magam, aki ezt tette! Ha nem is tömegesen, de  azért találkoztam futókkal, sétálókkal, családokkal. Jómagam a város peremén lakom, de kérdésként maradt meg bennem, hogy azok, akik a város közepén laknak és a természet felé vették útjuk megsértették-e vagy sem a kijárási tilalmat, hiszen útjuk egy részét a városon keresztül kellett megtenniük.

 

 

A bevásárló központok a megszokott rendben működtek, a maszk viselését, a fertőtlenítőszer használatát  ellenőrizték, a testhőmérsékletet viszont nem mindenütt.

 

A város vezetése segítségért fordult a lakosokhoz, hogy jelentkezzenek az e hét végére tervezett tesztelés lebonyolításánál, annak adminisztratív részének elvégzésénél. Pavol Baculík, a város alpolgármestere hétfő délután a közösségi oldalán örömmel állapította meg, hogy sokan jelentkeztek, s ezért köszönetet is mondott.

 

 

Ami a város utcáit és tereit illeti, a hétvégén érezhetően kevesebb gyalogos tartózkodott kint, s ez hétfőn késő délután is így volt. A gépjárművekre ez nem érvényes, a forgalomban nincs érezhető változás.  Az utcák a megszokott mértékben telítettek.

 

 

A helyi, megyei és városi intézmények, pl. a Városi Múzeum, Zsinagóga, a Nógrádi Könyvtár, a Nógrádi Múzeum és Galéria egyelőre november 1-ig nem fogad látogatókat, legfeljebb online információkat és szolgáltatásokat nyújt.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!