Nyitókép: Matúš Vallo Facebook-oldala

 

A főváros 2025-re tervezi a legendás Grössling gyógyfürdő megnyitását, ami 26 évvel ezelőtt zárta be kapuit.

 

A projekt a fürdő megújítása mellett egy városi könyvtár, park és kávézó kiépítésével is számol. A beruházási költséget eddig megközelítőleg 14 millió euróban határozták meg.

 

 hirdetes_810x300  

A hírt Matúš Vallo, Pozsony polgármestere jelentette be, aki a Pozsonyi Nagyvárosi Intézettel (Metropolitný inštitút Bratislavy) együtt annak a nemzetközi építészeti pályázatnak a győztesét is kihirdette, amelyet a Grössling fürdő felújítására írtak ki. A győztes a firenzei OPPS Architettura építészeti stúdió lett.

 

Fotó: Matúš Vallo Facebook-oldala
Fotó: Matúš Vallo Facebook-oldala
Fotó: Matúš Vallo Facebook-oldala
Fotó: Matúš Vallo Facebook-oldala
Fotó: Matúš Vallo Facebook-oldala

 

A győztes pályázat

 

A versenybe 17 ország 70 pályázattal nevezett be. A főváros tájékoztatása szerint a győztes pályázat teljesíti a fürdő, a városi könyvtár és a park egyesített vízióját. A beérkező pályázatokat értékelő zsűri szerint a firenzei stúdió javaslata nemcsak hogy teljes mértékben kihasználja a létező helyiségeket, de a lehető legkevesebb destruktív beavatkozással számol.

 

A zsűri szerint a pályázatban pontosan meghatározzák az úszómedence, a szauna és a gyógyfürdő elkülönítését a nyugalmas könyvtári részlegtől. A gyógyfürdő elülső, Réz utcai (Medená) részében a javaslat szerint egy városi közterület kap helyet szabadtéri ülőhelyekkel.

 

A fürdő maximális kapacitása maximum 140 fő lenne, a szaunáé pedig 70. A projekt egy külső és egy belső medencével is számol.

 

A Grössling gyógyfürdő épülete Pozsony ikonikus épületeihez tartozik, egyben nemzeti kulturális örökség. A fürdőt 1895-ben építették és 1994-ig szolgált fürdőként a pozsonyiak számára.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!