Nyitókép: BSK

 

Az egykori Patrónka gyár hatalmas térségébe új életet lehelnek. Pozsony Megye Önkormányzata bemutatta a térség revitalizációs projektjét. Az egykori gyár területén egy többfunkciós létesítményt fognak kialakítani, ahol az iskola, kultúra, művészet, sportesemények és szabadidős aktivitások számára is létesítenek helyiségeket.

 

 „A Patrónkán kiépítésre kerülő multifunkcionális létesítményről túlzás nélkül elmondható, hogy egy egyedi és ambiciózus projekt, hiszen nemcsak ezt a térséget fogja élettelivé varázsolni, de a lakóknak is rengeteg attraktív szórakozási lehetőséget fog kínálni. A mi célunk az, hogy a létesítményben az iskola, kultúra, művészet és a sport számára is helyiségeket hozzunk létre. A létesítmény fontos részét fogja képezni a térség szomorú zsidó történelemére reflektáló emlékmű is. A projektnek nemcsak helyi jelentősége van, hiszen Szlovákián belül is egy egyedi kivitelezésről van szó“

 

– mondta Juraj Droba pozsonyi megyeelnök.

 hirdetes_810x300  

 

Fotó: BSK
Fotó: BSK

 

 

A projekt a történelmi építmények megőrzésével is számol, hiszen ezeknek az épületeknek nemcsak értékük van, de együttesen adják meg a környezet kontextusát. Természetesen az eredeti revitalizált épületeket újakkal is ki fogják egészíteni.

 

Az újonnan kialakított létesítményt nemcsak a nyilvánosság veheti majd igénybe, hanem a Rosa Szociális Intézmény is, amely jelenleg a térségben foglal helyet. Az új létesítményben helyet kap egy iskola, valamint egy kulturális-kreatív központ is. A projekt egy új kerékpárúttal is számol, amely összekötné a pozsonyi állatkertet a Vaskutacskával (Železná studnička).

 

Fotó: BSK
Fotó: BSK

 

A projektet több részben fogják megvalósítani, a nyilvánosság az első eredményeket 2022-ben szemrevételezheti.

 

BSK/Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!