Nyitókép: Körkép.sk

 

Rimaszombat képviselő-testülete megtartotta ez évi utolsó tervezett ülését. A tanácskozás a megyeháza ülésterme helyett most a kultúrházban zajlott. Rimaszombat legszebb épülete ugyanis mára már teljesen kiürült, működése teljesen leállt, a téli időszakban nem is fűtenek benne.

 

A képviselők több programpontot vitattak meg, amelyek közül a legfontosabb a jövő évi költségvetés volt. Sokan feszültséggel teli ülést jósoltak, de egészében véve az ülés viszonylagos nyugalomban folyt le. Persze egyes elemeinél így is fel-fellángoltak a szikrák.

 

Az ülés a jégkorongozók tüntetésével kezdődött, akik nehezményezték, hogy a város vezetése a Városi Válságstáb döntése értelmében nem engedélyezi a fiatal jégkorongozók edzését. Szerintük Szlovákiában erre mindenütt lehetőség van, ha betartják a felsőbb rendelkezést, miszerint egy időben csak hat sportoló lehet a jégen.

 hirdetes_300x300  

 

Jozef Šimko polgármester álláspontjában arra hivatkozott, hogy spórolni kell. A koronavírus okozta gazdasági helyzet megkívánja a spórolást itt is. A város bevételei csökkennek, kiadásai emelkednek, nem szeretne elengedni egyetlen alkalmazottat sem. Megértést kért a korongozóktól, de a többi sportolótól is. Nemtetszésének adott hangot, hogy a sportklub a gyerekeket használta fel a tüntetés szervezésére.

 

 

Biztosította a klubot arról, hogy ő is, a város vezetése is és a képviselők is szívükön viselik a klub sorsát. Amint lehet, segíteni fognak. Majd a képviselő-testület elutasította a téli stadion megnyitására vonatkozó javaslatot.

 

A következőkben a testület felemelte az egy lakosra eső szemétdíjat évi 20 euróról 29 euróra. Az emelés oka a szemét elhelyezési és tárolási költségeinek az emelkedése. Szóba került, hogy tárgyalni fognak a szolgáltatóval (Brantner) a szolgáltatás díjának lehetséges csökkentéséről. Talán így le tudják csökkenteni az éves díjat 27 euróra. A tavalyi évben a 20 eurós díj mellett mintegy 6 000 eurós többlete volt a városnak, 2020-ban viszont már ráfizet a szemétszállításra, amit a jelenlegi helyzetben nem engedhet meg magának. A 29 eurós szemétdíj ugyanakkor még így is a legalacsonyabb a szomszédos városokhoz viszonyítva.

 

Az ülés fő programpontja a jövő évi költségvetés megvitatása volt. A költségvetést a pénzügyi szakosztály vezetője terjesztette elő. Jellemző pontjai a racionalizálás, a spórolás voltak, a város normális menetének és működésének megtartása mellett.

 

 

Demeter képviselő, a pénzügyi és költségvetési bizottság elnöke a bizottság és a Merjünk gyorsítani képviselői klub módosító javaslatát ismertette. Nehezményezte, hogy javaslatukat az ülés előtt nem tudták megvitatni a város vezetésével. Szerinte a polgármester által elrendelt obstrukció miatt.

 

A módosító javaslat legérzékenyebb pontja a nagy múltú Gemerské Zvesti – Gömöri Hírlap kiadásának a szüneteltetése volt. Indoklásában hangsúlyozta, hogy a lap nagymértékben elvesztette a lakosság érdeklődését, lapossá, semmitmondóvá vált. Úgy gondolja, hogy kiadása nem fog az embereknek hiányozni. A vitában többen egyértelművé tették, hogy ez tulajdonképpen nem a lap kiadásának a szüneteltetését jelenti, hanem a megszűnését. Ez pedig munkahelyek megszűnéséhez fog vezetni. Több képviselő, de maga a polgármester is felhívta a figyelmet arra, hogy a város magyar nemzetiségű polgárai kissé máshogy vélekednek. A jelek szerint a Gömöri Hírlapot a polgárok továbbra is keresik, igénylik, így nagyobb megfontoltsággal kell eljárni.

 

A polgármester arról beszélt, hogy a vezetés javaslata nagyobb mértékben veszi figyelembe a városi munkahelyek megtartásának a szükségességét, ezért további tárgyalásokat javasolt a két fél között a költségvetés és a módosító javaslat közötti eltérések kérdésében. Kérte, hogy a szavazást csak a tárgyalások után ejtsék meg, ahol reményei szerint megegyezés születhet.. Javaslatát a képviselők elfogadták, így az ülés a jövő kedden fog folytatódni.

 

Érdemes viszont megemlíteni az ülés egy elemét, amelyben mégiscsak megmutatkozott a város vezetése és az említett képviselői klub közötti engesztelhetetlen ellentét. Bizonyára az olvasók előtt is ismert, hogy Rimaszombatban ipari parkot szeretne építeni a kormány. Az erről kialakult vitában a testület informálva lett, hogy az ipari park építése nagy jelentőséggel bír és már folynak a minisztériumi szintű tárgyalások, egyeztetések.

 

 

Sajnos, ezután a csaknem tettlegességig fajuló vitában a polgármester az egyik oldalon, a képviselők pedig a másik oldalon váltig hangoztatták, hogy ők azok, akiknek az ipari park köszönhető. Így a város polgárai a helyi televízión keresztül élő-egyenes adásban láthatták, hogyan alázza meg egymást a „főnökség”. Teszi ezt akkor, amikor az ipari parkról még csak ígéret van. És amit meg kell említeni, hogy ezek az elemek előrevetítik a végeredményt is – nem lesz ipari park Rimaszombatban, nem lesznek új munkahelyek. Ugyanis, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a felek a konkrétumok intézése során „elintézik”, hogy márpedig „ha nem én intéztem, akkor nem is kell ipari park.”

 

Sajnos ilyenek vagyunk. Képtelenek vagyunk a legkisebb dicsőséget is elengedni a másiknak. Mindent csak magunknak. Csúnya dolog.

 

Olvasóinknak bizonyára ismert az is, hogy a másik ipari parkban sörgyár fog épülni. A Körkép.sk megkérdezte Rigó László alpolgármestert, hogyan áll ez a dolog:

 

„ A kelet-szlovákiai beruházó jelenleg a tervezési és előkészítési munkákat végzi. Örömünkre szolgál, hogy dolgoznak, látogatnak bennünket is, ha szükségét érzik. Úgy látom, szándékuk komoly. Nem változott nekünk sem az álláspontunk, minden érvényes, amit a képviselő-testület a nyáron határozott. Eszerint a beruházó számolhat a volt gépgyár (ZTS) melletti ipari parkban cca. 10 hektárnyi területtel.”

 

– mondta Rigó.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.