December 17-én Komárom város, valamint a Szlovák Vöröskereszt helyi szervezete a komáromi kórház hematológiai osztályának közreműködésével kitüntetéseket adományozott a legaktívabb véradóknak. Az ünnepségre a Tiszti Pavilon dísztermében került sor, ahová a vírushelyzet miatt idén csupán a legaktívabb véradók kaphattak meghívást.

 

A kitüntetett személyek a Jánský és a Kňazovický emlékplakettek egyes fokozataiban részesültek. Jan Jánský a 19 – 20. század fordulóján egy cseh orvos volt, aki az elsők között határozta meg az egyes vércsoportokat, és úttörő szerepet vállalt az emberi vér ajándékozásának meghirdetésében. A nevéhez fűződő érméket bronz, ezüst, arany és gyémánt fokozatban osztják ki, Csehországban és Szlovákia területén, az azt kiérdemelt véradóknak.
Ján Kňazovický pedig egy 20. századi szlovák orvos, és egyetemi tanár volt, aki egy ideig Budapesten is praktizált. Szlovákiában a transzfúzió úttörőjének tekintik. A Kňazovický emlékplakettet azok a hölgyek kapják meg, akik legalább 80 alkalommal adtak vért, és azok a férfiak, akik már 100 alkalommal vállalkoztak erre a nemes célra.

 

 

 hirdetes_300x300  

A komáromi ünnepségen Németh Károly, a helyi vöröskereszt vezetője tette közzé a legértékesebb kincs, az emberi vér adományozóinak 2020-as eredményeit. Az arany, és gyémánt fokozatú Jánský plaketteket, valamint a Kňazovický emlékérmet Radi Enikő, a kórház hematológiai osztályának főorvosa adta át. A véradók komáromi rekordere Zácsik Ernő, aki több mint 120 alkalommal adott vért.

 

Keszegh Béla Komárom város polgármestere a város ajándékait adta át a kitüntetett személyeknek, akiket köszöntő beszédében igazi hősnek nevezett, mert egyetlen véradó akár három betegnek is segíthet élete legnehezebb pillanataiban. Hangsúlyozta, hogy most a vírushelyzetben ez különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen felfokozottan szükséges a segítség. Önzetlenségük példaértékű lehet valamennyi embertársunk számára.

 

Azok a véradók, akik a korlátozások miatt nem vehettek részt a nyilvános ünnepségen, a kitüntetések bronz-, illetve ezüst fokozatait, valamint a város ajándékát egyénileg vehetik át. Bronz fokozatú elismerést a 2020-as évben 43 komáromi véradó érdemelt ki, az ezüst fokozat pedig 14 véradót illet.

 

 

Sosem tudhatjuk, mikor melyikünk szorul rá az életmentő adományra, ezért mindnyájan köszönettel tartozunk önzetlen, áldozatkész embertársainknak. Manapság nagyon gyakran elhangzik az empátia szó az emberek egymás felé fordulásának viszonylataiban. Adott a jó példa, mivel is lehetne ez konkrétan mérhető. Aki egészséges, akinek az életkora is engedi, felajánlhatja vérét küszködő embertársai számára. Ennél nagyobb ajándékot nem lehet adni karácsony táján sem…

 

Buday Mária
Fotók:  Komárom Város fb oldaláról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!